Nieuwe energiebron voor basisschool Bos en Duin

Basisschool Bos en Duin in Bloemendaal heeft een grote stap gezet richting duurzaamheid met de ingebruikname van 92 nieuwe zonnepanelen.

Leerlingen houden een presentatie over zonnepanelen in basisschool Bos en Duin

Leerlingen Annemijn (11), Noa (10) en James (10), zagen hun school veranderen in een zonne-energiecentrale. "Het voelde als het starten van iets nieuws en belangrijks", vertelt Annemijn over het moment waarop de zonnepanelen werden aangezet.

Zonne-energie begrijpelijk

Het is niet alleen maar een feest, de leerlingen begrijpen ook het belang van zonne-energie voor hun school. "Hoe meer scholen en mensen zonnepanelen gebruiken, hoe beter het klimaat en milieu worden", legt Noa uit. Ze snapt hoe zonnepanelen werken: "De zon maakt stroom van het licht, dus dan bespaar je geld omdat je anders voor stroom moet betalen." De leerlingen zien zonne-energie als een belangrijk middel om te stoppen met gasboringen en daarmee aardbevingen en milieuvervuiling te voorkomen.

De scholieren hebben veel geleerd over duurzaamheid, voelen zich verantwoordelijk voor het milieu en brengen zelf ideeën voor oplossingen naar voren. "Als het gaat over mijn toekomst en die van mijn kinderen, dan wil ik er wel wat voor doen", stelt Annemijn vastberaden. Zij en James pleiten bijvoorbeeld voor een wekelijkse bomenplantdag. 

Schonere planeet

De zonnepanelen zijn strategisch geplaatst om optimaal van de zon te profiteren. "Ze liggen op het dak waar het meeste zonlicht op valt", weet James. De kinderen zijn ook op de hoogte van de huidige energieproblemen en begrijpen de redenen achter de hoge gasprijzen en het belang van hernieuwbare energie. Volgens James en Annemijn wordt de lucht daardoor beter.

De leerlingen weten ook dat de provincie meebetaalt omdat zij een groene en schone aarde belangrijk vindt. "Het heeft alleen maar voordelen en geen nadelen", concludeert James. En hoewel ze het niet eens zijn over hoe snel je zonnepanelen terugverdient, is hun enthousiasme en optimisme onmiskenbaar: ze willen allemaal bijdragen aan een groener Noord-Holland en uiteindelijk een schonere planeet.

Zonne-energie op eigen schooldak 

De klas maakt gebruik van de Zowiezon Toolbox: een pakket met speciaal ontwikkeld lesmateriaal over duurzame energie. De school is nu met een groene stip terug te vinden op de schooldakkaart: de website waar Schooldakrevolutie weergeeft welke scholen in Nederland over zonnepanelen beschikken. Stichting Schooldakrevolutie biedt, mede dankzij subsidie van de provincie Noord-Holland, gemeenten en schoolbesturen al jaren onafhankelijk advies over verduurzaming. Het gezamenlijke project Zowiezon stelt sinds maart 2021 kosteloos projectmanagers beschikbaar die zonnedaken realiseren. In 2023 kregen ongeveer 50 scholen hulp via Zowiezon, waarmee in totaal 100 scholen van zonne-energie zijn voorzien.