“Ik heb heel veel vrijheid”

Mohammed Raggani werkte bijna 20 jaar bij de Nederlandse Spoorwegen, maar maakte na een tip van een oud-collega de overstap naar de provincie. Nu rijdt hij als weginspecteur rond in zijn herkenbare gele auto om de provinciale wegen veilig te houden.

Mohammed Raggani

Als weginspecteur ben je de hele dag op pad. Wat doe je zoal? 

“Als er ergens een ongeluk is gebeurd, is het mijn taak om de weg zo snel mogelijk vrij te maken. De verkeerscentrale geeft door waar ik naartoe moet en als ik op de plek ben aangekomen, zet ik het gebied met mijn auto en pionnen af. Zo creëer ik een veilige zone, zodat de hulpdiensten hun werk veilig kunnen doen. Als weginspecteur werk je dus veel samen met de politie en het ambulancepersoneel.”

“Daarnaast voer ik weginspecties uit. Denk aan lantaarnpalen die schuin staan na een harde storm, beschadigingen aan het wegdek of kapotte vangrails. Ik rapporteer deze en stuur er zogenoemde calamiteitenaannemers op aan. Op rustige dagen rijd ik rondjes om verkeersmaatregelen te controleren. Als er bijvoorbeeld ergens wegwerkzaamheden zijn, dan check ik of het afzetmateriaal en de verkeersborden goed staan.”

Wat maakt jouw werk zo leuk? 

“Ik heb heel veel vrijheid. Je moet mij niet de hele dag achter een bureau zetten, dat ben ik niet. Het is fijn om zo veel buiten te zijn. Natuurlijk ben ik af en toe wel op kantoor om mijn rapportages van de dag in te vullen, maar die afwisseling is juist leuk. En ik zoek ook wel een beetje spanning in een job.”

"Ik heb echt het gevoel dat ik invloed kan uitoefenen."

Spanning? Waar kom je die in deze functie tegen? 

“Je moet continu opletten op het verkeer om je heen. Auto’s razen makkelijk met snelheden van 100 tot 130 kilometer per uur langs je heen. Als ik aan de kant van de weg mijn pionnen uit de kofferbak moet pakken en ik draai mij op het verkeerde moment om… Dat geeft toch wel spanning.”

“En je moet snel beslissingen kunnen nemen. Wanneer ik een melding krijg van de verkeerscentrale, moet ik direct bedenken wat ik moet doen. Neem ik deze afslag of niet? Hoe beïnvloedt dat mijn aanrijtijd?”

Hoe vind je het om bij de provincie te werken? 

“Het valt mij op dat iedere collega de gelegenheid krijgt om mee te denken en te praten over het werk. Wat kan er beter? Bijvoorbeeld hoe we de meldingssystemen efficiënter kunnen maken. In werkgroepen denken we daar samen over na. Dat geeft mij echt het gevoel dat ik invloed kan uitoefenen.”