Wandel langs de Hollandse Waterlinies via het Noord-Hollandpad

De nieuwe editie van de wandelgids van het Noord-Hollandpad is verschenen.

Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandeling van 284 kilometer van De Cocksdorp op Texel naar Huizen in het Gooi. 3 etappes van de wandeling gaan langs de historische Hollandse Waterlinies.

De 4e editie van de wandelgids is een praktisch klein boekje vol wetenswaardigheden over het wandelpad. Er zijn 16 etappes waaruit de wandelaar kan kiezen. Etappe 11 Akersloot - Krommenie, 12 Krommenie – Halfweg en 15 Abcoude – ‘s Gravenland brengen de wandelaar langs de Hollandse Waterlinies. 

De historische linies Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam zijn onderdeel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Langs de waterlinies staan verschillende soorten bouwwerken zoals forten, sluizen, groepsschuilplaatsen sluizen en dijken die samenwerkten met water om de vijand tegen te houden. Ieder bouwwerk had vroeger een functie in het geheel van de linies. Samen vertellen zij het verhaal van de militaire verdediging van ons land met water. Nu hebben veel van deze gebouwen een herbestemming als museum.

Wandel langs de Hollandse Waterlinies via het Noord-Holland pad