Voorstel: geen verblijfsrecreatie als hoofdactiviteit in Natuurnetwerk Nederland

De provincie is van plan om duidelijker aan te geven dat nieuwe hotels en campings niet zijn toegestaan in het Natuurnetwerk Nederland.

Deze wijziging wordt opgenomen in de volgende aanpassing van de Omgevingsverordening Noord-Holland 2022. 

Vogelkijkhut bij de Loosdrechtse Plassen

Het gaat over bebouwing die het Natuurnetwerk aantast. Een hotel of camping in natuurgebieden verstoort de rust, stilte en donkerte, zowel overdag als ’s nachts. Toegestane hotels en campings die al in het Natuurnetwerk liggen mogen blijven. Er kunnen onder voorwaarden kleine toevoegingen of aanpassingen plaatsvinden, maar de gebouwen mogen niet verder worden uitgebouwd.

Meerwaardebepaling 

Sinds 2022 is de meerwaardebepaling toegevoegd aan de Omgevingsverordening. Dat betekent dat in het Natuurnetwerk nieuwe activiteiten die de natuur aantasten verboden zijn. De provincie maakt een uitzondering voor ontwikkelingen die kunnen aantonen dat deze leiden tot een toegevoegde waarde voor het Natuurnetwerk. Daardoor is het mogelijk om op Noord-Hollandse plekken met een relatief lage natuurwaarde bijvoorbeeld een vogelkijkhut, toiletgebouw of kleinschalige vormen van recreatie te plaatsen. 

Praktijk is anders

In de praktijk blijkt dat vooral verblijfsaccommodaties in het Natuurnetwerk, zoals hotels en campings, gebruikmaken van deze meerwaardebepaling. Dat is niet de bedoeling. Het doel van het Natuurnetwerk is namelijk om de natuur te versterken en gebieden met elkaar te verbinden door bijvoorbeeld natuurstroken, faunapassages en natuurbruggen. Zo hebben planten en dieren een betere kans zich te verspreiden en voort te planten. Nieuwe hotels of campings in deze gebieden zijn niet wenselijk omdat ze de rust, stilte en donkerte verstoren. 

Voorgestelde wijziging Omgevingsverordening

De Omgevingsverordening verbiedt activiteiten in het Natuurnetwerk die de natuurwaarden aantasten. Noord-Holland stelt voor om verblijfsaccommodaties bij de volgende wijziging van de Omgevingsverordening uit te sluiten van de toepassing van de meerwaardebepaling. Het gaat enkel om ondernemingen die de verblijfsaccommodatie als hoofdactiviteit hebben. Deze wijziging treedt naar verwachting in werking op 1 januari 2024. Zie voor meer informatie op de pagina Omgevingsverordening. Vanaf maandag 22 juni t/m woensdag 2 augustus 2023 kan iedereen reageren op de voorgestelde wijziging via Terinzageleggingen.