Archeologie van Texel gebundeld in nieuwe editie SCHATRIJK

De nieuwe archeoglossy SCHATRIJK Texel is op woensdag 20 december in Den Burg gepresenteerd.

In het magazine SCHATRIJK Texel staat het provinciale archeologiegebied van het eiland centraal. Fascinerende verhalen over Texels ondergronds erfgoed worden afgewisseld met interviews en beelden van archeologische vondsten uit Texelse bodem. Jelle Beemsterboer, gedeputeerde Cultureel erfgoed van provincie Noord-Holland, schreef het voorwoord. Hij reikte woensdag het eerste exemplaar uit aan wethouder Remko van de Belt van de gemeente Texel. 

Bijzondere opgraving

Het pleistocene deel van Texel, waaronder de Hoge Berg, is door de provincie Noord-Holland aangewezen als 1 van 10 provinciale archeologiegebieden. Het landschap van nu wordt al duizenden jaren bewoond. Al sinds de jaren ’40 is interesse voor de archeologie van Texel en sindsdien vinden archeologen er geen rust. Vlak voordat in de jaren ’70 bij Den Burg een woonwijk verrees, kwam een indrukwekkende archeologische vindplaats aan het licht: sporen die laten zien dat in de bronstijd, ijzertijd en Romeinse tijd tot in de late middeleeuwen hier werd geakkerd, gewoond en begraven. Het werd een van de grootste opgravingen in Nederland. Uit verder onderzoek bleek dat heel Texel bewoond moet zijn geweest, en hoe. 

Archeologie van Texel gebundeld in nieuwe editie SCHATRIJK

SCHATRIJK 

Archeologie en erfgoed bieden unieke kansen om de bekendheid en identiteit van gemeenten te versterken. Daarom wil de provincie Noord-Holland het gebruik daarvan stimuleren. Archeoglossy SCHATRIJK geeft ontwikkelaars en betrokkenen inspiratie. Eerdere edities belichtten de archeologiegebieden West-Friesland, het Oer-IJ, de Gooi- en Vechtstreek, Waterland, Wieringen, het Noordelijk en Zuidelijk Duingebied. 

SCHATRIJK Texel en alle eerder verschenen edities zijn online te lezen via de website van het Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland. Voor erfgoedinstellingen, bibliotheken, musea, VVV’s, archeologische en historische verenigingen in Noord-Holland is het mogelijk om exemplaren te verkopen. Het magazine is in 2024 verkrijgbaar bij het provinciaal Archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum.