Hanneke Groenteman geeft 7 mei de Willem Arondéuslezing van Provinciale Staten van Noord-Holland. Een lezing over vrijheid, als eerbetoon aan verzetsstrijder Willem Arondéus.
Hanneke Groenteman maakte al jong mee dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. In de Tweede Wereldoorlog verloren haar Joodse ouders hun werk, bewegingsvrijheid en uiteindelijk familie en vrienden. Ze doken onder en overleefden de oorlog. Hanneke werd, nog geen 3 jaar oud, achtergelaten bij een verzetsvrouw. De ervaringen brachten een diep besef van hoe fragiel en belangrijk vrijheid is.
Lezing in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem
De Willem Arondéuslezing is in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. De kerk opent om 19.30 uur, de lezing start om 20.00 uur en de toegang is vrij. Aanmelden voor de lezing kan via de aanmeldknop.
Willem Arondéus
Verzetsstrijder Willem Arondéus (1894-1943) was moedig en eigenzinnig. Hij kwam op jonge leeftijd openlijk uit voor zijn homoseksuele geaardheid, begin vorige eeuw ongewoon en gedurfd. Arondéus was beeldend kunstenaar en schrijver. In de Statenzaal van het provinciehuis in Haarlem hangen wandkleden van zijn hand.
Amsterdamse bevolkingsregister grotendeels vernield op 27 maart
Arondéus leidde de verzetsgroep die de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister uitvoerde. In de nacht van 27 maart 1943 stak de groep de administratie met explosieven in brand, om te voorkomen dat de bezetter Joden en onderduikers kon opsporen. Daarna pakte de bezetter bijna alle betrokkenen op.
Op 1 juli 1943 werden 12 verzetsstrijders, waaronder Arondéus doodgeschoten in de duinen bij Overveen. De schade aan het bevolkingsregister was minder groot dan gehoopt, maar de aanslag had een positief effect op het verzet in Nederland.
20ste Arondéuslezing over vrijheid
De Arondéuslezing door Groenteman in 2025 wordt de 20ste. Traditioneel is de lezing rond Bevrijdingsdag. Het thema is ‘vrijheid’ of ‘vrijheid om te kunnen zijn wie je bent’. Eerder spraken onder meer Natascha van Weezel, Peter van Uhm, Step Vaessen, Frans Timmermans en Nazmiye Oral de lezing uit. De sprekers zijn vrij om zelf invulling te geven aan de lezing.
Uitzending en gebarentolk
Iedereen kan de lezing live volgen via het YouTubekanaal van de provincie Noord-Holland. Een gebarentolk is bij de lezing aanwezig en vertaalt voor slechthorenden.
Meer over Willem Arondéus