Lagerhuis debatten: "De NAVO is geen Barbiepop"

Debatteren kun je zeker leren. Dat bewezen zo’n 360 Noord-Hollandse scholieren die hun argumenten naar voren brachten in de politieke arena van de provincie Noord-Holland.

De leerlingen deden woensdag 12 en vrijdag 14 februari mee aan de regionale voorrondes van het debattoernooi Op weg naar het Lagerhuis.

Jongeren in debat in de Statenzaal provincie Noord-Holland
De finale van vrijdag in de Statenzaal

Naar elkaar luisteren

Het is heel handig om te kunnen debatteren, benadrukte gedeputeerde Jeroen Olthof tijdens de opening op woensdag: “Debatteren gebeurt niet alleen in de Tweede Kamer of hier bij de provincie. Dat doen we de hele dag als we elkaar proberen te overtuigen. Het is belangrijk om daarbij naar elkaar te luisteren en daarop in te gaan.”

En overtuigen helpt je ook als je politieke ambities hebt, vertelde Statenlid Amar Karar vrijdag: "Ik deed ook aan debatwedstrijden. Nu sta ik hier als Statenlid. Hier verdiepen we ons altijd in de argumenten van andere partijen en de wens daarachter. Daarmee kan je elkaar vinden. Of het debat winnen."

Veel jong talent bij voorrondes Op weg naar het Lagerhuis
Statenlid Amar Karar verwelkomt de deelnemers aan Op weg naar het Lagerhuis.

Felle debatten

Als de ronde begint, zitten de debatgroepen tegenover elkaar in de zaal. Ze lijken zonder angst te spreken en brengen hun argumenten luid en duidelijk naar voren. Teksten als “het milieu gaat eraan!” en “de NAVO is niet zomaar een Barbiepop die ik op mijn verjaardag gekregen heb” galmen door de zaal. Daarmee spreken de debatgroepen zich onder meer uit over stellingen als ‘fast fashion moet verboden worden’, ‘Noord-Holland moet ervoor zorgen dat reizen met het ov beter is dan met de auto’ en ‘Nederland moet zich voorbereiden op een oorlog’. De jury beoordeelt hen onder andere op: beste onderbouwing, geloofwaardige persoonlijke voorbeelden en samenwerking in het debat.

2 jongeren staan klaar om hun argument in te brengen
CSG Jan Arentsz uit Alkmaar neemt het in de derde ronde op tegen Lyceum Sancta Maria 

"Ruimte voor humor"

“Het leek me eerst saai om mee te doen, maar deze debatwedstrijd is gelukkig niet zo serieus", vertelt Mounir van het Haarlemse Lyceum Sancta Maria na afloop. "Er is ruimte voor humor en we houden het leuk met elkaar.” Het is volgens hem ook heel handig om te leren debatteren. “Je leert goed hoe je je eigen standpunt beschermt. Als je bijvoorbeeld in de problemen komt, dan breng je makkelijker je standpunt naar voren.”

Mounir poseert in zaal waar geluncht wordt
Mounir van het Lyceum Sancta Maria

Meer leren

“Tijdens een les Japans viel het iemand op dat ik wel lekker sprak. En ik wilde mijn presentatieangst overwinnen.” Daarom sloot Norea zich aan bij de debatclub van het Regius College Schagen. “Het is hartstikke gezellig, want we zijn echt een vriendengroep geworden.” Ook vindt ze het bijzonder om vandaag te debatteren bij de provincie: “Je leert meer over de onderwerpen die hier leven. En de bijzondere locatie zorgt er ook voor dat je zelfverzekerd staat tijdens het debat.”

Norea poseert met 3 andere meiden uit haar debatclubje
Norea (tweede van rechts) met 3 andere teamleden

Winnaars

In de eerste voorronde op woensdag van de debatwedstrijd 'Op weg naar het Lagerhuis' won het Murmellius Gymnasium uit Alkmaar. Vorig jaar wonnen zij ook en namen de beker daarom weer mee naar Alkmaar. Vrijdag namen de leerlingen van het Haarlemmermeer Lyceum Dalton uit Hoofddorp de eerste prijs in ontvangst. Beide scholen gaan door naar de landelijke achtste finales die in maart in Hilversum plaatsvinden.

De prijzen voor de beste speech ging naar Elena Bruschweiler van het Bertrand Russel College uit Krommenie en naar Amel Rouis van Hervorm Lyceum West uit Amsterdam. Elena won met een aangrijpend verhaal over zelfdoding. Amel kreeg de beker voor haar verhaal over de humanitaire crisis in Republiek Congo. Deze winnaars komen binnenkort uit tegen de beste speechers uit de andere provincies.