Werkzaamheden oevers Noordhollandsch Kanaal in Purmerend afgerond

De werkzaamheden aan de oevers aan de oostzijde van het Noordhollandsch Kanaal, tussen de Melkwegbrug en het fastfoodpark ten zuiden van de gemeente Purmerend zijn afgerond.

De nieuwe beschoeiing beschermt de oevers tegen instabiliteit en wegspoelen. Daarmee is de oever weer 80 jaar beschermd. Er is tijdens de uitvoering ook nagedacht over biodiversiteit en CO2-reductie. Op een deel van dit traject is een zogenaamde vooroever geplaatst en de werkzaamheden zijn elektrisch uitgevoerd.

Vooroever: tegen erosie, maar ook goed voor biodiversiteit

Bij een vooroever zijn nieuwe damwanden voor de oude beschoeiing geplaatst. Deze beschoeiing van stalen damwanden beschermt de oever niet alleen tegen erosie. In de ruimte tussen de oude en de nieuwe damwand krijgen allerlei water- en oeverplanten de kans om te groeien. Dit is goed voor de waterkwaliteit en trekt verschillende diersoorten aan als insecten en watervogels. Ook vinden vissen hier een rustige omgeving om te paaien, omdat er ‘luwte’ in het water tussen de schermen is ontstaan. 

Elektrisch gewerkt

Tijdens de werkzaamheden is gewerkt met een elektrisch werkschip, die (vooral ’s nachts) opgeladen werd aan een waterstof powerpack. Meer weten over dit elektrische materieel? In de video (YouTube) vertellen de projectmanagers van de provincie Noord-Holland en van aannemerscombinatie Beens/Hakkers er meer over. 

Still uit YouTubevideo elektrische werkzaamheden

Programma Duurzame Oeververvanging

Deze werkzaamheden zijn onderdeel van het Programma Duurzame Oeververvanging van de provincie. Binnen dit programma wordt gekeken naar mogelijkheden om de oeververvanging zo uit te voeren dat er minder milieukosten zijn, minder CO2-uitstoot plaatsvindt en ook de biodiversiteit kan worden vergroot. Op verschillende trajecten worden oevers vervangen en de  mogelijkheden verschillen soms per traject. Dat is afhankelijk van de omgeving en de beschikbare ruimte. Maar er zijn ook ontwikkelingen die op meerdere trajecten worden ingezet en toegepast, zoals het gebruik van elektrisch materieel.