Extra subsidie voor bescherming boerenlandvogels

Er gaat in 2025 extra geld naar agrarisch natuurbeheer, waar boerenlandvogels zoals de grutto, de kievit en de patrijs van profiteren.

Dit staat in het Natuurbeheerplan 2025 (pdf, 1,04 MB) dat door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. 

Boerenlandvogels dreigen uit het Nederlandse landschap te verdwijnen als zij niet beter worden beschermd. Natuurrijk boerenland is een belangrijk leefgebied voor deze vogels. Er zijn verschillende maatregelen die boerenlandvogels helpen, zoals later maaien of stukken land met rust laten zodat vogels daar kunnen eten en broeden. Boeren kunnen subsidie aanvragen voor deze maatregelen.  

Extra subsidie voor bescherming boerenlandvogels

Elk jaar stelt de provincie een nieuw Natuurbeheerplan op. Op basis van dit plan kunnen grondeigenaren en beheerders bij de provincie een subsidie aanvragen voor (agrarisch) natuurbeheer. Deze subsidies heten Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer (SVNL) en Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).  
In 2024 gaat € 10 miljoen naar agrarisch natuurbeheer en € 16 miljoen naar natuurbeheer. Daarbovenop wordt er € 5 miljoen extra besteed aan agrarisch natuurbeheer, over een periode van 4 jaar. Ook wordt er € 2,9 miljoen extra besteed aan natuurbeheer, over een periode van 6 jaar.  

Het Natuurbeheerplan is opgesteld in samenspraak met agrariërs, natuurorganisaties en particulieren en heeft van 11 april t/m 22 mei 2024 ter inzage gelegen. In het Natuurbeheerplan en op de bijbehorende kaarten staan de doelen van (agrarisch) natuurbeheer in Noord-Holland beschreven waar aanvragers van de subsidies aan moeten voldoen. Daarnaast staat beschreven hoe de subsidieontvangers moeten monitoren, rapporteren en evalueren.