Besluiten Provinciale Staten 11 november 2024
Provinciale Staten (PS) van Noord-Holland stemden 11 november in met de begroting voor 2025 en het integraal Meerjarenprogramma Infrastructuur.
De begrotingsbehandeling nam het grootste deel van de vergadering in beslag. De algemene politieke beschouwingen begonnen 's middags en werden in de avonduren afgerond. De overige agendapunten komen daarom 18 november aan bod.
Begroting 2025
Met 36 stemmen voor en 18 tegen werd de begroting 2025 aangenomen. Hierin is vastgelegd wat Noord-Holland komend jaar wil bereiken, wat de provincie hiervoor gaat doen en hoeveel dit mag kosten. Bijna alle partijen toonden zorgen over de financiële positie van de provincie. Veel Statenleden waren kritisch omdat Noord-Holland geld leent om plannen uit te voeren. Zij pleitten voor een begrenzing van dat bedrag. Ook riepen meerdere partijen op tot bezuinigingen. CDA, 50PLUS, D66, ChristenUnie, JA21, PVV, Volt en Forum voor Democratie stemden tegen de begroting 2025.
Interpellatiedebat bij de behandeling van de begroting
Moties en amendementen
Bij de begroting werden 29 moties en 1 amendement ingediend, waarvan er uiteindelijk 21 in stemming kwamen. Deze moties zijn aangenomen:
- Onderzoek naar voorkomen cocktails van bestrijdingsmiddelen (Partij voor de Dieren, D66, ChristenUnie)
- Robuust meten en monitoren door Omgevingsdienst (Partij voor de Dieren, Volt, SP, JA21)
- Steun voor Wildopvang (Partij voor de Dieren, SP, 50PLUS, GroenLinks, D66, Volt)
- Vrij baan voor PPLG-reserves (Volt, GroenLinks, D66, PvdA)
- Voortouw Noord-Holland bij IPO (SP)
- Ondersteuning bevrijdingspop Haarlem (BBB, D66, Partij voor de Dieren, CDA, ChristenUnie, 50PLUS, JA21, GroenLinks)
- Weidevogels (GroenLinks, PvdA, SP)
- Gewasbestrijdingsmiddelen (GroenLinks, PvdA, Volt)
- Noord-Holland laat niemand in de kou staan (PvdA, CDA, Volt, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50PLUS)
- Wonen boven parkeerplaatsen (PvdA, CDA, Volt, Partij voor de Dieren, GroenLinks)
Bij 2 moties staakten de stemmen (27 voor en 27 tegen). Het ging om de motie ‘Provinciaal onderzoek naar binnenlandse dagtoeristen’ van CDA en BBB en de motie ‘Deelname aan het Global Network for Age-friendly Cities and Communities van 50PLUS en Volt. Over beide voorstellen wordt 18 november opnieuw gestemd.
Oproep commissaris van de Koning
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk had de begrotingsdebatten 's ochtends geopend met een oproep tot respect. Hij deed dit naar aanleiding van het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv. De voorzitter van de PS-vergadering zei “enorm verontrust” te zijn over “de gepolariseerde samenleving waarin de grenzen steeds verder worden verlegd”. “Opnieuw ben ik genoodzaakt iets te zeggen wat hier vandaag niet op de agenda staat en ook niet moet staan.”
“Polarisatie brengt ons niet verder”
“We komen hier bij elkaar om Noord-Holland mooier te maken”, zei Van Dijk tegen de Statenleden. “Daar hoort een gesprek bij. Daar horen keuzes bij. Daar hoort onenigheid bij. Maar daar hoort vooral respect voor elkaar bij. Wat we hier doen, is ook absoluut een voorbeeld voor wat buiten gebeurt. Hier kunnen we laten zien dat polarisatie ons niet verder brengt. Dat we alleen samen, met respect voor elkaars mening, onze idealen kunnen nastreven. Ik zet me daar graag samen met u voor in.”
Beëdiging nieuwe Statengriffier
Kort nadat de woorden van Van Dijk met instemmend geroffel waren begroet, stond de beëdiging van Remco van der Laan op het programma. Hij is per 1 januari 2025 de nieuwe griffier van Provinciale Staten van Noord-Holland. Van der Laan volgt interim-Statengriffier Marcel van Dam op.
Integraal Meerjarenprogramma Infrastructuur
PS bespraken daarna het integraal Meerjarenprogramma Infrastructuur (iMPI). Hierin staan de geplande vervangings-, verbeter- en uitbreidingsprojecten van de infrastructuur in Noord-Holland. Ook vermeldt het programma hoeveel geld daarvoor nodig is. Hoewel meerdere partijen hun twijfels uitten over de financiële haalbaarheid van de projecten, werd het iMPI unaniem aangenomen.
Moties
De Statenleden dienden 5 moties in bij de voordracht van het iMPI. Daarvan werden er 2 in stemming gebracht. De motie ‘Stand van zaken van het Integraal Meerjarenprogramma Infrastructuur (iMPI)’ van VVD, CDA, BBB, JA21 en PvdA werd unaniem aangenomen. Daarin wordt Gedeputeerde Staten verzocht – naast het iMPI – een overzicht met toelichting te maken van de projecten op de hoofdinfrastructuur die niet (volledig) in het iMPI zijn opgenomen. Ook willen PS een overzicht van de stand van zaken over de financiering van grote infrastructurele werken waar medefinanciering van Rijksoverheid en andere partners voorwaardelijk is. De SP-motie om ‘definitief te stoppen met alle voorbereidingen voor de afslag A9 bij Heiloo’ haalde het niet. Alleen SP, PvdD, 50PLUS en CU stemden voor.
Hamerstukken
PS keurden de volgende voordrachten goed:
- Aanwijzen lid en plaatsvervangend lid namens PS voor de MRA Raadtafel
- Aanwijzen plaatsvervangend lid Algemeen Bestuur Gemeenschappelijke Regeling Waddenfonds
- Herstructurering ROM InWest
- Legesverordening 2025
- Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Windturbine Boekelerdijk in Alkmaar
Agenda, stukken en vergadering terugkijken
Alle ingediende moties, voorstellen, stukken en hamerstukken staan bij de agenda van de PS-vergadering van 11 november 2024. Daar is ook de vergaderagenda van 18 november te vinden. De vergadering terugkijken kan via https://noord-holland.stateninformatie.nl/.