Meedenken

Bewoners, weggebruikers, bedrijven en organisaties weten als geen ander welke problemen er zijn op de N203. En hoe daar een oplossing voor kan komen. In de voorbereiding heeft de provincie om ideeën gevraagd voor een veilige weg. Wat kwam naar voren en wat doen we ermee?

102 Ideeën voor een veilige N203  

De provincie heeft een analyse van knelpunten op de N203 gemaakt. Dit overzicht is aangevuld met kennis uit de omgeving. Er is veel ingebracht via een online kaart. Op de kaart zijn er van 23 oktober tot en met 15 november 102 knelpunten en oplossingen ingediend. De meest aangedragen punten: 

  • Het verlagen van de snelheid van 80 naar 60 km/u;  
  • Een betere scheiding tussen fietspad en rijbaan, zoals vangrails. Daarnaast zijn er zorgen over blinde bochten en zichtlijnen op het fietspad; 
  • Trajectcontrole en strengere handhaving op snelheid, inhaalgedrag en mobiel gebruik als oplossingen om het gedrag van automobilisten te verbeteren; 
  • Voorstellen om de verkeersdrukte te verminderen door een nieuwe A9-afrit bij Heiloo en betere alternatieve routes voor lokaal verkeer.  
  • Veiligere op- en afritten en suggesties om een vangrails te plaatsen tussen rijbanen en rijstroken.  
  • Het gebruik van lichtmasten of kattenogen voor beter zicht; 
  • Aandacht voor behoud van landschappelijke en ecologische waarden, de aanleg van faunapassages.  
  • Geluidsoverlast langs het traject is een punt van zorg, met voorstellen voor snelheidsverlaging en maatregelen zoals geluidsdempend asfalt of schermen. 

vogelvlucht n203 website

Uitwerken ideeën door werkgroep en expertgroep

(november 2024 – maart 2025)  

Een vertegenwoordiging van bewoners- en belangenorganisaties werkt vervolgens in 4 bijeenkomsten met elkaar samen in een werkgroep. De selectie is zo breed mogelijk gemaakt zodat een goede afspiegeling van belangen ontstaat. Het gaat om belangen van zowel omwonenden, aanwonenden en gebruikers.  Deze werkgroep bespreekt en beoordeelt de opgehaalde knelpunten en oplossingen op een aantal thema’s.  

Vanuit de provincie en de gemeenten Castricum en Uitgeest worden experts ingezet om de knelpunten en aangedragen oplossingen te beoordelen. Zijn de maatregelen inderdaad haalbaar en realistisch? Ligt er een goede afweging? Het adviesbureau Arcadis verwerkt de inbreng van de Werkgroep en Expertgroep in een rapportage. Tussentijds informeren wij u over de uitkomsten van de processtappen die inzicht geven in welke keuzes gemaakt zijn. Bekijk het eerste tussenbericht.   

Informatieavond

(maart/april) 

De maatregelen met een positieve bijdrage landen in een maatregelpakket. De resultaten van de trajectstudie worden gepresenteerd tijdens een informatieavond. De provincie Noord-Holland neemt uiteindelijk een besluit over het pakket aan maatregelen.  

N203bij station