‘Als je je stem kunt laten horen, dan moet je dat doen’
Anneke Quispel spreekt regelmatig in bij commissievergaderingen. “Een andere visie geven heeft altijd zin. Het is belangrijk dat de samenleving zich laat horen in het politieke debat.”
Als dorpsraadvoorzitter van Bennebroek sprak ze “zeker 18 keer” in op het project Duinpolderweg. “Zowel bij de provincies Noord- en Zuid-Holland als bij de gemeenten Hillegom en Bloemendaal”, vertelt Quispel. “Hopelijk was 20 april mijn laatste inspreekbeurt over de Duinpolderweg. We proberen dit plan al sinds 2011 te weren.”
Quispel was dan ook dolblij toen Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op 7 april 2020 een streep zetten door de Duinpolderweg. “Eindelijk wordt er écht naar de betrokkenen geluisterd en dat doet goed; dát is democratie”, zei ze tijdens haar spreektijd 2 weken later in de commissievergadering Mobiliteit & Bereikbaarheid.
(Anneke Quispel, foto: Dirk-Jan van Dijk)
Wonder geschied
Die bijeenkomst had wel wat voeten in de aarde. Vanwege de coronacrisis moest het inspreken digitaal. Quispel: “Ik had prima beeld, maar geen geluid. De mensen van de provincie hebben er toen alles aan gedaan om te zorgen dat ik kon inspreken. Iedereen was buitengewoon behulpzaam. Via de laptop van mijn toegesnelde zoon geschiedde het ‘wonder’ uiteindelijk.”
Het inspreken ging goed, blikt ze terug op de online primeur. “Commissievoorzitter Miriam van Meerten haalde alle sprekers binnen alsof ze nooit anders had gedaan. Ze bracht iedereen goed voor het voetlicht. Live heb je wel meer interactie en krijg je meer vragen. Dan zie je ook beter hoe iemand reageert op je woorden. Bij een videovergadering praat je meer tegen jezelf aan. Je ziet niet of iemand naar je luistert of de hele tijd op zijn telefoon kijkt.”
3 minuten spreektijd
Volgens Quispel is het ‘inspreekproces’ bij de provincie laagdrempelig. “Uiterlijk 24 uur voor de commissievergadering bel of mail je de Staten- en commissieadviseur. De volgende dag krijg je 3 minuten om je verhaal te doen. Noord-Holland organiseert dit heel klantvriendelijk.”
De dorpsraadvoorzitter noemt zichzelf “een ervaringsdeskundige van het 3 minuten verhaal”. Ze adviseert inwoners die voor het eerst gaan inspreken om hun tekst zo compact mogelijk te maken én te houden. “Focus op 1 onderwerp. Het werkt niet om de hele voorgeschiedenis erbij te halen. Dan loop je het risico om te worden afgehamerd. Oefen je tekst thuis met de stopwatch erbij. Timen voorkomt dat je gaat ratelen en helpt je binnen de tijd te blijven. En leer de tekst uit je hoofd, want dan kun je zien hoe mensen reageren. Als je voorleest, mis je teveel.”
Andere visie geven
Over de inspraakvorm zegt Quispel: “Een andere visie geven heeft altijd zin. Het kan een eye-opener zijn voor politici. En het is natuurlijk leuk als je via inspraak mensen op een ander idee kunt brengen. Het is belangrijk dat de samenleving zich laat horen in het politieke debat.”
Quispel keerde er in september 2018 zelfs eerder voor terug van vakantie. Ze was 1 van de 80 insprekers tijdens een belangrijke Statenvergadering over de Duinpolderweg. “Je hoopt dan als collectief het verschil te maken. Ik zou het mezelf altijd kwalijk hebben genomen als ik zo’n kans had laten schieten. Als je iets belangrijk vindt en je kunt je stem laten horen, dan moet je dat doen! Iedereen moet het idealistische idee hebben dat je iets kunt veranderen. Zelfs als individu. Wat niet helpt, is van tevoren al denken: ze luisteren toch niet.”