Provincie Noord-Holland hergebruikt liggers van Rijkswaterstaat
Provincie Noord-Holland neemt als eerste overheid zogenaamde liggers over van Rijkswaterstaat. Dit zijn betonnen draagbalken die een brug of viaduct ondersteunen.
Het opnieuw gebruiken van materiaal wordt steeds belangrijker. Grondstoffen voor materialen om bijvoorbeeld bruggen te bouwen worden steeds schaarser. De liggers die de provincie overneemt van Rijkswaterstaat komen van de viaducten over de A9 en krijgen een tweede leven in een brug van de N201 bij Vreeland.
Andere manier van werken
Normaal gesproken worden liggers gesloopt nadat ze uit een brug zijn gehaald. Zelfs als ze eigenlijk nog jaren meekunnen. Dat is zonde, want bij de productie van nieuwe liggers komt veel CO2-uitstoot vrij en er zijn veel grondstoffen voor nodig. De provincie Noord-Holland neemt daarom circa 30 liggers over van Rijkswaterstaat. Door de liggers opnieuw te gebruiken, bespaart de provincie op grondstoffen. Ook wordt er zo flink minder CO2 uitgestoten dan wanneer er compleet nieuwe liggers worden gebruikt. Voordat de liggers worden gebruikt, worden ze onderzocht en, waar nodig, gerestaureerd. Ook past de provincie ze aan zodat ze precies in de brug bij recreatiestrandje de Zuwe (N201) passen. De verwachting is dat de liggers in 2026 in de brug worden geplaatst.
Hergebruiken is duurzaam
Jeroen Olthof, gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid, licht toe: “Materialen hergebruiken is duurzaam: dat weten we al langer. Toch is het hergebruiken van materialen voor de infrastructuur op deze schaal nieuw. Met de samenwerking met Rijkswaterstaat en consortium Groene Liggers V.O.F. gaan we dit avontuur nu aan. Bij een geslaagde samenwerking willen we meer materialen van elkaar gaan hergebruiken. Ik ben er trots op dat we onszelf en anderen continu uitdagen om te innoveren. Want verduurzamen moeten we samen doen.”
Video over Samen duurzaam bouwen - Provincie Noord-Holland hergebruikt liggers van Rijkswaterstaat
Frans Noordberger, programmamanager Duurzaamheid bij de provincie Noord-Holland, Iris Lommerse, Adviseur innovatie en markt bij Rijkswaterstaat en Wouter van den Berg, mede-initiatiefnemer van het consortium Groene Liggers V.O.F., lichten het project en de samenwerking toe in de video hierboven.
Samenwerking als sleutel
Dit project is een leerproces waarbij de partijen werken aan een standaardmethode om materialen van beton, zoals liggers, opnieuw te gebruiken. Binnen een overheid is er immers niet altijd een directe bestemming voor vrijgekomen materialen. De provincie Noord-Holland werkt samen met Rijkswaterstaat en marktpartijen Dura Vermeer, Royal Haskoning DHV, Vlasman Betonbewerkings- en Slooptechnieken, Haitsma Beton, GBN Groep, Antea Group, Strukton Civiel en Nebest die verenigd zijn in het consortium Groene Liggers V.O.F. Iris Lommerse, Adviseur innovatie en markt bij Rijkswaterstaat, benadrukt het belang van deze samenwerking: "Dit is de eerste keer ooit dat op zo'n grote schaal liggers uit een viaduct zijn gehaald, aangepast en hergebruikt worden. En voor ons was dit ook de eerste keer dat ze naar een project buiten Rijkswaterstaat gaan. Het samen met de markt oppakken van deze innovatie en ervan leren, geeft veel energie. Alleen op die manier kunnen we een circulaire economie in de infrastructuur realiseren."
Wouter van den Berg, mede-initiatiefnemer van consortium Groene Liggers V.O.F., ziet ook voordelen voor de markt: "Het uithijsen van liggers is een eenvoudiger proces dan nieuwbouw. Het vraagt minder zware machines en is in potentie net zo efficiënt. Opschaling maakt het proces efficiënter, en met meer ervaring kunnen we de risico's verder verlagen. Hierdoor kunnen herbruikbare liggers op termijn gezien de milieuvoordelen zelfs een betere optie worden dan nieuwe liggers."
De nieuwe standaard
Het project met de hergebruikte liggers uit viaducten over de A9 is slechts het begin. Door samen ervaring op te doen, streven de partijen ernaar dit hergebruik in toekomstige projecten vaker en standaard in te zetten.