'Meerwaarde in goede begeleiding van nieuwe collega's'
Begeleiding van studenten en nieuwe collega’s is belangrijk voor wie deze nieuwe krachten wil behouden op de werkvloer, is de conclusie van een bijeenkomst vanuit het Manifest Werken en ontwikkelen 2030. Veel werkgevers worstelen met het geven van goede begeleiding.
Over dit thema werd vanuit het Manifest Werken en ontwikkelen 2030 Noord-Holland een bijeenkomst georganiseerd. Er werd geredeneerd vanuit de onderwijs-arbeidsmarktketen, in het Manifest ook bekend als de 'lekkende pijplijn'. Ketensamenwerking is onmisbaar om goede begeleiding te kunnen geven. In aanwezigheid van 5 'special guests' werd gesproken vanuit verschillende perspectieven; een student die stage loopt, een zij-instromer, een hr-manager en de opleidingsmanager kwamen aan het woord. Zij lieten zien wat vanuit hun perspectief het probleem is en wat de oplossingen zijn.
Belangrijkste conclusie na deze sessie is de oproep om (nieuwe) mensen (extra) aandacht te geven. Benut daarbij alle mogelijke communicatievormen en zorg voor een fijne en lerende sfeer op de werkvloer. In de driehoek student-school-bedrijf is nog wat te doen op het gebied van communicatie en het managen van verwachtingen. Tot slot: structureel samenwerken via een regionaal manifest werkt; samen leren in plaats van allemaal opnieuw het wiel uitvinden.
Om de aansluiting van het onderwijs op de (regionale) arbeidsmarkt te verbeteren brengt het manifest Werken en ontwikkelen 2030 Noord-Holland scholen, bedrijven, sociale partners en kennisinstituten bij elkaar. Daarin gaat bijzondere aandacht naar de omscholing van werknemers en mensen die nu niet werken. Ook is er extra aandacht voor sectoren die bijdragen aan de transities, zoals de energietransitie.
Wil je ook op de hoogte blijven van dit onderwerp of andere thema’s van het Manifest? Sluit jij je dan ook aan bij de Manifest-beweging en meld je hier aan.