"Bij DGTL-festival geloven we dat afval niet bestaat"
Leon van Ast, ambassadeur circulaire economie van de provincie Noord-Holland, bezoekt regelmatig innovatieve circulaire initiatieven. Hij interviewt bedenkers en projectleiders en schrijft hierover op LinkedIn en noord-holland.nl. Dit keer: DGTL-festival in Amsterdam.
Begin december bracht ik een inspirerend werkbezoek aan DGTL in Amsterdam. DGTL is niet zomaar een muziekfestival. Het is een internationaal podium dat jaarlijks meer dan 50.000 bezoekers verwelkomt op het NDSM-terrein in Amsterdam en tegelijkertijd fungeert als een proeftuin voor stedelijke duurzaamheid. Door continu te innoveren hopen ze ook ontdekkingen te doen die toepasbaar zijn in grote steden. Mijn gesprek met Ellen Evers en Esmee Bouwmeister gaf dan ook een inspirerend inkijkje achter de schermen van DGTL. Door middel van innovatie en samenwerking mogen zij zich met recht een pionier noemen in het ontwikkelen van circulaire oplossingen binnen de festivalindustrie.
Ellen Evers, Leon van Ast en Esmee Bouwmeister
Meer dan muziek
De kernmissie van DGTL is helder: een volledig circulair festival organiseren en daarmee niet alleen de festivalervaring herdefiniëren, maar ook een blauwdruk bieden voor duurzame stedelijke ecosystemen. "Bij DGTL geloven we dat afval niet bestaat," vertelt Bouwmeister. Dit principe is onderdeel van de basis van het DGTL-kaders die het festival beschrijven en zich richt op 5 thema's: materialen, voedsel, energie, mobiliteit en water. Voor elk thema gaat DGTL de uitdaging aan om de kringlopen te sluiten. Pas als ze daarin slagen spreekt DGTL van een circulair festival. DGTL ziet het terrein als lab voor circulaire innovatie in wijken en steden.
Van afval naar grondstof
Een van de meest indrukwekkende stappen die DGTL heeft gezet, is het volledig elimineren van traditionele prullenbakken. Het festival gaat van ‘afval als een probleem’ naar ‘grondstof als een oplossing’, aldus Ellen. DGLT beschouwt afval niet langer als materiaal dat moet worden verbrand of gestort, maar als een verzameling aan waardevolle grondstoffen. Bezoekers brengen daarom al hun afval naar centrale Recycle Stations, waar alle grondstoffen worden gescheiden en verwerkt. Achter de schermen is een Recycle Hub opgezet om backstage hetzelfde systeem te implementeren. Daarmee is 1 van de belangrijkste stappen gezet om het festival circulair te maken. Zo wordt alles van plastic tot organisch afval hoogwaardig gerecycled.
Circulair eetaanbod
Het Circular Foodcourt van DGTL is bovendien een schoolvoorbeeld van hoe voedselverspilling kan worden aangepakt. Alles, van ingrediënten tot servies, wordt zo duurzaam mogelijk beheerd:
- Plantaardig menu: Geen vlees of dierlijke producten, wat de CO2-uitstoot drastisch vermindert.
- Zero-waste principes: Overgebleven voedsel wordt omgezet in compost en zo op een nieuwe manier weer elders als bron benut.
- Herbruikbaar servies: Het gebruik van 100% herbruikbare borden en bekers voorkomt jaarlijks meer dan 5 ton afval.
Deze aanpak laat zien dat duurzame keuzes niet alleen haalbaar zijn, maar ook bijdragen aan een positieve festivalervaring onder bezoekers. DGTL kent een steeds groter ‘fanbase’. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland waar DGTL inmiddels festivals organiseert in onder andere Goa, Santiago, Mumbai, Bengaluru, Lima en São Paulo. DGTL zet daarbij haar expertise ook internationaal in om haar bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk te helpen maken. Met extra voordeel, omdat in het buitenland de hoogwaardige Nederlandse festivalinfrastructuur veelal ontbreekt. Denk aan goede afvalrecyclers, of toegang tot schoondrinkwater en rioolaansluitingen.
Innovatie in energie
Een tof festival vraagt natuurlijk om gave podia, veel verlichting en ronkende decors. Zaken die veel energie vragen. DGTL heeft daarom ook belangrijke stappen gezet in het verduurzamen van haar energieverbruik en daarmee samenhangende CO2-uitstoot. Dankzij eigen innovaties, het inzetten van hernieuwbare energie en gebruik te maken van Greener-batterijen wordt het festival standaard al zonder diesel georganiseerd.
Nog sterker, alle energie komt tijdens de evenementen van DGTL zelfs al uit hernieuwbare bronnen. Afgelopen jaar hadden ze bovendien een primeur: Tijdens DGTL Amsterdam 2024 werd een waterstofgenerator ingezet om hun levensvatbaarheid te testen. Dit aggregaat is het resultaat van een nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam en diverse experts. Het doel was bovendien tweeledig, want DGTL wil ook met dit initiatief de inzet van waterstofgeneratoren op andere festivals in Noord-Holland versnellen. Juist door op eigen terrein te testen, onderzoek te doen en ook een ondersteunende milieu-impacttool te ontwikkelen. Die tool stelt hen in staat CO2- en NOx-uitstoot te berekenen van de verschillende soorten baterijen, aggregaten en diesel aggregaten die bij festivals worden gebruikt om te onderbouwen waarom waterstof een duurzame optie is.
Duurzaam vervoer en mobiliteit
Transportbewegingen van en naar festival zorgen daarnaast voor een groot deel van de ecologische voetafdruk. Ook bij DGTL die daarom bezoekers actief aanmoedigt om met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Vanaf Amsterdam Centraal biedt een hybride veerdienst een directe verbinding naar het festival. Voor internationale artiesten werkt DGTL bovendien samen met SkyNRG dat duurzame vliegtuigbrandstof levert om hun CO2-uitstoot te compenseren.
Documentaire ‘Road to Circularity’
Een van de meest indrukwekkende manieren waarop DGTL zijn reis naar circulariteit deelt met de wereld is via de documentaire ‘Road to Circularity’. Deze documentaire belicht niet alleen de innovatieve systemen die het festival heeft ontwikkeld, maar biedt ook een openhartige blik op de uitdagingen die gepaard gaan met het transformeren van een grootschalig evenement naar een circulair model. “Met deze film willen we anderen, binnen- en buiten de festivalwereld, inspireren en de tools aanreiken om zelf aan de slag te gaan,” licht Evers toe. De documentaire toont hoe het festival erin slaagt om afvalstromen te minimaliseren, een volledig plantaardig menu te serveren en pionierswerk te verrichten met duurzame energieoplossingen zoals waterstofaggregaten. Voor iedereen die geïnteresseerd is in circulaire innovatie is deze documentaire een aanrader.
Educatie en inspiratie
Wat DGTL tot slot uniek maakt, is de focus op educatie. Bezoekers worden actief geïnformeerd over de impact van hun keuzes. Dat bepaalt een groot deel van het succes. Zo werd tijdens het festival live de CO2-impact van plantaardige versus traditionele voedingsopties gevisualiseerd. Dit soort initiatieven vergroten niet alleen de bewustwording, maar inspireren bezoekers ook om duurzamer te leven buiten het festival. Mijn werkbezoek maakte dan ook meer dan duidelijk dat DGTL niet alleen een festival is, maar ook een duurzame beweging en kennisplatform. Door aangesloten te zijn bij de Green Deal Circulair Festivals deelt het festival ook zijn goede voorbeelden en instrumenten met andere evenementenorganisaties.
Ondertussen legt DGTL de eigen lat ook steeds hoger door te werken aan een circulair model voor sanitaire voorzieningen en decor, om zo de impact van afval verder te verminderen. En monitoren ze sinds 2024 actief het drinkwaterverbruik door het installeren van watermeters. Met het volgen van de hoeveelheid drinkwater die in het riool wordt gespoeld, hoopt DGTL innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor toekomstig waterbeheer waar vervolgens ook andere partijen hun voordeel mee kunnen doen.
En wist je al dat DGTL de urine van bezoekers recyclet? DGTL heeft met een testopstelling het water gezuiverd. Voor de laatste hoeveelheid werden bomen ingezet. En vanuit de nutriënten uit de urine werd weer mest gemaakt die weer werd gebruikt om de bomen te voeden. Daarmee is DGTL dichtbij bij het sluiten van zelfs de urineketen, maar er zijn een aantal (juridische) stappen die nog moeten worden gezet.
De weg vooruit
DGTL blijft zichzelf heruitvinden met nieuwe innovaties en samenwerkingen, zoals blijkt uit hun pionierende inzet voor duurzaamheid en circulaire economie. Het festival gebruikt de ‘Donut Economy’ van Kate Raworth als leidraad en streeft ernaar om netto meer CO2 te compenseren dan uit te stoten. "We willen festivals zien als living labs," vertelt Bouwmeister, "waar innovatieve oplossingen worden ontwikkeld die niet alleen de evenementen zelf, maar ook de bredere maatschappij duurzamer maken" vult Evers haar aan.
DGTL bewijst dat een festival veel meer kan zijn dan toffe muziek en entertainment. Het fungeert als een “living lab” waar innovatieve oplossingen worden ontwikkeld en getest, die ook buiten de festivalwereld hun waarde bewijzen. Het is daarmee een katalysator voor een bredere transitie binnen en buiten de evenementensector en bewijst dat festivals een belangrijke rol kunnen spelen in het testen van nieuwe duurzame ideeën die later in de bredere samenleving kunnen worden toegepast.
Ik voel mij dan ook bevoorrecht dat ik met een échte festivalkoploper in gesprekmocht. DGTL heeft me laten zien dat een festival veel meer kan zijn dan beats en vibes als je een duurzame visie ontwikkeld die verder reikt dan het hoofdpodium. DGTL is een plek waar beats, bewuste mensen innovatie en duurzaamheid samensmelten tot iets unieks.
Onthoud dus de volgende keer dat je bij DGTL danst dat je niet alleen de muziek viert, maar ook de toekomst dankzij pioniers als Evers en Bouwmeisters. #circulaireconomie #duurzaamheid #festival #DGTL
Ambassadeur circulaire economie Leon van Ast
Leon van Ast is door de provincie Noord-Holland aangesteld als circulair ambassadeur om de duurzame groei van de economie in de provincie te stimuleren. Als ambassadeur is hij het aanspreekpunt voor ondernemers in Noord-Holland op het gebied van circulaire economie en ondersteunt hij hen bij de overstap naar circulair ondernemen. Ook deelt hij kennis, brengt hij partijen met elkaar in contact en helpt hij bestaande circulaire innovaties en diensten met uitbreiden en verspreiden. In contact komen? Stuur dan een e-mail naar leon.van.ast@noord-holland.nl.