Symposium ter ere van herbenoeming Van Dijk

Burgemeesters, bestuurders en onder andere vertegenwoordigers van leger en politie kwamen op 6 februari 2025 bijeen op het provinciehuis voor het symposium ‘Meer nuance, minder schreeuwen’. De bijeenkomst werd georganiseerd ter ere van de herbenoeming van Arthur van Dijk als commissaris van de Koning.

Het thema van het symposium ligt Van Dijk nauw aan het hart. Van Dijks reactie op het voor hem georganiseerde symposium: “Het was een mooi en interessant symposium met een zeer belangrijk thema. Iedereen telt mee en mag gezien worden. Uitgangspunt is wel dat wij daarbij de ander respecteren.”

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema opende de bijeenkomst met een dankwoord aan Van Dijk. “Amsterdam is blij met je Arthur,” begon zij. “De afgelopen jaren heb je ons bijgestaan vanwege de voorbereidingen voor 750 jaar Amsterdam. Ik ben blij met onze persoonlijke goede en vriendschappelijke verhouding. Je bent kritisch maar je steunt mij ook. En zo is het altijd. Er is steun, commentaar en een luisterend oor. Voor mij is dat buitengewoon wezenlijk in het oog van de storm. Ik bedank je daarvoor.” 

Symposium ter ere verlenging ambtstermijn Van Dijk

Halsema vervolgde haar verhaal met de constatering: “Minder mensen geloven in de politiek om de oplossingen in de samenleving op te lossen.” Volgens haar is een rechtstatelijk ethos van cruciaal belang om de Nederlandse democratische rechtstaat in orde te houden. “We hebben respect nodig voor wetten en regels die voor iedereen gelden. We moeten rechterlijke uitspraken accepteren en handelen in democratische besluitvorming. Het klinkt vanzelfsprekend maar we weten inmiddels dat het dit niet meer is. Een opdracht voor ons als lokale overheid moet zijn om juist procedures te vermijden. We moeten veel eerder met burgers om tafel zitten en er samen uit komen. Mensen wíllen er ook samen uit komen.” 

Polarisatie 

Verschillende sprekers gaven hun kijk op de polarisatie in Nederland. Naast Halsema kwamen René Cuperus, medeauteur van de Atlas van afgehaakt Nederland, en Josje den Ridder, onderzoeker van het Sociaal Cultureel Planbureau, aan het woord. Cuperus ging in op de pijnpunten van polarisatie. Hij probeerde antwoord te geven op waar die pijn vandaan komt en vertelde dat het een wereldwijd fenomeen is.  

Symposium ter ere verlenging ambtstermijn Van Dijk

Na een optreden van harpist Beate Loonstra van het project Harp onder de riem, vervolgde Den Ridder de discussie. “Inwoners willen gehoord worden, maar tegelijkertijd wil men niet actief meedoen”, vertelde zij. “De uitdaging zit dus met name in op de juiste manier vertegenwoordigd worden. Men wil zien dat volksvertegenwoordigers en bestuurders wensen en belangen meewegen. Hierbij hoort ook een bepaalde verantwoordelijkheid. Zij zitten op die plek om te luisteren, zaken af te wegen en vervolgens (soms impopulaire) keuzes te maken. De vraag is: kun je daar nog wel stemmen mee winnen?”