Duinversterking en natuurherstel op Texel
In de voorste duinen aan de zuidwestkant van Texel wordt een kerf aangelegd. Een kerf is een grote doorgang in de duinen waar de wind vrij spel krijgt.
Zo kan het kalkrijke strandzand het achterliggende duingebied inwaaien. Het strandzand helpt om de schade van stikstof aan de natuur te herstellen en om het duingebied sterker te maken. Staatsbosbeheer voert de werkzaamheden uit in opdracht van de provincie.
In de video hieronder zie je de aanleg van de kerf. We leggen uit hoe de wind meewerkt aan natuurherstel in het duingebied.
Klik op de afbeelding voor de video
Duinversterking en bescherming van de kust
Kerven helpen om het duingebied sterker te maken. De wind blaast zand het duingebied in. Dit zand hoopt zich op en maakt de duinen hoger. Zo worden de duinen sterker en kunnen deze ons goed blijven verdedigen tegen opkomend zeewater. Het laagste punt van de kerf ligt nog steeds enkele meters boven NAP-niveau. Er kan geen zeewater door de kerven het duingebied instromen.
Aanleg van de kerf in de voorste duinen van Texel
Natuurherstel en verbetering biodiversiteit
Het strandzand is belangrijk voor veel plant- en diersoorten die in de duinen leven. Door de neerslag van stikstof groeien bepaalde grassen en struiken extra hard. Deze grassen en struiken overwoekeren andere soorten planten. Het strandzand is kalkrijk en herstelt de verzuring van de stikstofneerslag. Door de verstuiving van zand krijgen we natuur met een grote variatie aan planten en dieren.
Natuurherstel
Samen met partners voert de provincie maatregelen uit die de natuur versterken. Deze maatregelen zijn noodzakelijk voor de bescherming van verschillende plant- en diersoorten en hun leefgebieden.
Bekijk hier de hele videoreeks over dit onderwerp.