Basisprincipes voor energiesysteem van de toekomst bepaald
Om belangrijke keuzes te kunnen maken over het toekomstig energiesysteem en energienetwerk, heeft de provincie met netbeheerders en gemeenten een Energievisie opgesteld.
In de Energievisie staan de basisprincipes waar het energiesysteem van de toekomst aan moet voldoen. Omdat we steeds meer elektriciteit voor bijvoorbeeld vervoer en industrie gaan gebruiken, moet ons energienetwerk uitgebreid en aangepast worden.
De Energievisie geeft richting aan en maakt keuzes voor het nieuwe energiesysteem. Deze keuzes bepalen welke onderdelen van het energienetwerk, zoals hoogspanningsstations, kabelnetwerken en waterstofinstallaties, nodig zijn. De provincie besluit in overleg met gemeenten, netbeheerders, belangenorganisaties en waterschappen welke systemen belangrijk zijn en welke systemen de netbeheerders met voorrang moeten bouwen.
Belangrijke uitgangspunten
Een belangrijk uitgangspunt in de Energievisie is besparen. Omdat uitbreiding en vernieuwen van het energiesysteem veel tijd, geld en ruimte kost, moeten we zoveel mogelijk energie besparen. De provincie betaalt daarom bijvoorbeeld mee aan het isoleren van woningen.
Ook willen we vraag, aanbod en opslag van energie zoveel mogelijk bij elkaar plaatsen. Dat betekent dat windmolens, zonnepanelen en waterstoffabrieken zo dicht mogelijk bij de afnemers van energie moeten komen. Dicht bij fabrieken en bedrijventerreinen dus.
Om de omgeving zo min mogelijk te belasten, laten we de grote vraag en aanbod van energie zoveel mogelijk samenkomen in energieknooppunten. Leidingen en verdeelstations daar waar het verbruik ook hoog is en waar al bedrijven bij elkaar zitten.
Overzicht energieprojecten
Op 4 februari hebben Gedeputeerde Staten de Energievisie en het provinciaal Meerjarenplan Infrastructuur, Energie en Klimaat (pMIEK) vastgesteld. Hierin staan projecten die met voorrang uitgevoerd moeten worden om ervoor te zorgen dat we onze energie duurzaam kunnen opwekken en ook kunnen transporteren naar bedrijven en woningen.