Vernieuwde kijk op toekomst Amstelscheg

Gemeenten, waterschap en provincie stemmen in met de vernieuwde plannen voor de Amstelscheg.

Want door bodem- en waterproblematiek, zoals extreme droogte en wateroverlast, toenemende recreatiedruk en stedelijke ontwikkeling, was een aanvulling op de bestaande plannen nodig. Voor de toekomst van de Amstelscheg zijn keuzes gemaakt om de recreatieve mogelijkheden te verbeteren, om de kwaliteit van het landschap te behouden en te versterken, ruimte te maken voor water en voor het opwekken van energie. Deze keuzes zijn beschreven in het Toekomstkader Amstelscheg.  

Vernieuwde kijk op toekomst Amstelscheg

Amstelscheg is een belangrijk en waardevol gebied in de Metropoolregio Amsterdam, waar mensen wonen, werken, ondernemen en recreëren. Het streefbeeld in het toekomstkader Amstelscheg blijft het open veenweidelandschap. Dit vraagt om een verbetering van de inrichting van de kavels, sloten, oevers en de infrastructuur. Met mogelijkheden voor agrarisch natuurbeheer, een hogere biodiversiteit, betere waterkwaliteit en goede toegankelijkheid voor recreatie.  

Amstelscheg; Sterker, diverser en toegankelijker 

Nattere én drogere omstandigheden vragen om aanpassingen in de inrichting van het gebied. Dan is het landschap beter voorbereid op drogere en hetere zomers, afgewisseld met periodes van veel water. Het toekomstkader beschrijft maatregelen voor een rijker en (bio)divers landschap dat beter bestand is tegen extremere weersituaties. 
  
De Amstelscheg is een belangrijk recreatiegebied voor mensen uit de stad. Het toekomstkader beschrijft de mogelijkheden voor de verbetering van fiets- en wandelpaden én concentratie van recreatie zodat er genoeg rustgebieden voor natuur en ruimte voor landbouw blijft. Zo is recreatie in balans met de natuur, de bewoners en ondernemers in het gebied. Dit maakt het een fijne leefomgeving om te werken en te recreëren.  

Vernieuwde kijk op toekomst Amstelscheg

Basis voor duurzame toekomst 

Het toekomstkader Amstelscheg is een aanvulling op het bestaande Gebiedsperspectief Amstelscheg. Dit kader en de actuele ontwikkelingen vormen de basis voor de vernieuwde uitgangspunten. Hierbij is vanuit het recreatieschap Groengebied Amstelland en de lopende gebiedsprocessen in de Amstelscheg input verzameld.  

Gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Ouder-Amstel, het Waterschap Amstel Gooi en Vechtstreek en de provincie Noord-Holland gaan samen met het gebied aan de slag met het uitwerken en uitvoeren van het kader voor een duurzame toekomst van de Amstelscheg.