Provincie steunt herstel van oevers in de Bovenkerkerpolder

In de Bovenkerkerpolder (tussen Amstelveen en Uithoorn) zijn de oevers van de Oost- en Westtocht hersteld met natuurlijke materialen.

Door losse plantengroei en bagger ontstond een slechte waterkwaliteit. De steile oevers waren ontoegankelijk voor (water)dieren. Daarnaast verloren agrariërs stukken weiland door de instabiliteit van de oevers. Het agrarisch collectief Noord-Holland, een stichting van agrariërs van de Bovenkerkerpolder, heeft zich daarom ingezet om de oevers te versterken en te verbeteren. De oevers zijn vlakker gemaakt en er zijn diverse stevige plantensoorten geplant. Met hout en wilgentenen zijn de oevers stabiel gemaakt en langs het waterkant beheren agrariërs nu een strook land met bloemen en kruiden. Dit vormt zo een geschikte leefomgeving voor verschillende soorten dieren. 

De provincie heeft de aanleg van de oevers financieel mogelijk gemaakt. Want gemeenten, het waterschap en de provincie steunen het Agrarisch Collectief Noord-Holland. De boeren gaan zelf aan de slag met de onderwerpen natuur, klimaat en stikstof voor hun omgeving. Dat staat in de toekomstvisie ‘Boeren met toekomst in de prachtige Bovenkerkerpolder’, die de boeren zelf hebben opgesteld.

De Bovenkerkerpolder is een van de projecten in de Amstelscheg. Het streefbeeld is een open veenweidelandschap met mogelijkheden voor agrarisch ondernemen, een diversiteit van planten en dieren, betere waterkwaliteit en ruimte om te recreëren. 

Symbolisch zaaien het agrarisch collectief Noord Holland, gemeenten, het waterschap en de provincie 1 van de nieuw aangelegde oevers in voor bloemrijk grasland.
Symbolisch zaaien het agrarisch collectief Noord Holland, gemeenten, het waterschap en de provincie 1 van de nieuw aangelegde oevers in voor bloemrijk grasland.