Nieuwe tentoonstelling ‘A tangled tale’ in Paviljoen Welgelegen

De expositie ‘A tangled tale’ is van vrijdag 11 oktober 2024 tot en met vrijdag 3 januari 2025 te zien in Paviljoen Welgelegen in Haarlem.

De tentoonstelling is georganiseerd in het kader van Kunstlijn 2024, die het thema ‘Verwarring’ heeft. Tijdens de Kunstlijn, op zaterdag 2 november, opent Sarah van Binsbergen, journalist, recensent en redacteur voor onder andere De Volkskrant, de tentoonstelling. Paviljoen Welgelegen aan de Dreef in Haarlem, is geopend op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Tijdens het Kunstlijn-weekend van 2 en 3 november is het paviljoen open van 11.00 tot 1700 uur. De toegang is gratis. 

De 5 kunstenaars

We leven in tijden van verwarring. Dit is iets wat we regelmatig horen, verwijzend naar de hectische toestanden in de wereld. Maar schuilt er niet al iets wezenlijk verwarrends in de vergankelijkheid van de mens en de manier waarop we naar het leven en de wereld kijken? 5 kunstenaars geven hun antwoord op deze vraag in ‘A tangled tale’.  

Marlies Appel

De tekeningen van Appel openen een tussengebied waar een ander soort logica ontstaat. Als metafoor voor haar werk verwijst Appel vaak naar het kinderverhaal ‘Boven en Beneden’. De hoofdpersoon, Uil, vraagt zich af of het mogelijk is om tegelijkertijd boven en beneden te zijn. Hij rent de trap op, maar eenmaal boven wil hij weten hoe het zou zijn om beneden te staan, en vice versa. Door op en neer te rennen wordt hij gedwongen toe te geven dat je niet tegelijkertijd boven en beneden kan zijn. Hij besluit uiteindelijk halverwege de trap te gaan zitten, een beetje boven en een beetje beneden.

Marlies Appel Nieuwe tentoonstelling ‘A tangled tale’ in Paviljoen Welgelegen

Werk van Marlies Appel

Lotus Rosalina Hebbing

Het werk van Hebbing kan worden gezien als een coming-of-age-verhaal. Haar video's worden vaak gefilmd in een vertrouwelijke omgeving zoals een weide, maar het resultaat is een vreemd wereldbeeld zoals het sensueel ontwaken van een jonge vrouw terwijl iets ongemakkelijks haar onschuld verstoort. Hebbing toont de omgeving als uitdrukking van het verwarde vrouwelijke karakter, dat in een vergankelijke wereld van kindertijd naar volwassenheid gaat.

Sanne Kabalt

De tekst bij de portretten van Kabalt in de serie ‘Her photographs’ laat een dialoog zien tussen de kunstenaar en een vriendin die zojuist haar moeder heeft verloren. De combinatie van tekst en beeld benadrukt het onmogelijke verlangen dat een beeld een persoon vervangt. Naast dit intieme werk presenteert Kabalt ook een fotoserie van het Noordpoolgebied. Ze fotografeerde en maakte aantekeningen over deze snel veranderende omgeving en geeft een persoonlijk verslag van het dramatische verlies van het landschap en zijn schoonheid.

Sanne Kabalt Nieuwe tentoonstelling ‘A tangled tale’ in Paviljoen Welgelegen

Werk van Sanne Kabalt

Scott van Kampen Wieling

Van Kampen Wieling verdiept zich in het leven der dingen. Hij gebruikt vaak elementen uit het dagelijks leven, objecten gemaakt door de mens of natuurlijke voorwerpen. Hij herschikt ze, met de nadruk op het verstrijken van de tijd en verval. In zijn werk richt hij zich op lijnen in plaats van op vlakken, bijvoorbeeld op takken, en speelt met hun natuurlijke groei naar de zon toe. Ervaar zijn werk, en laat je meenemen naar een ander universum waar natuurlijke en menselijke handelingen niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Scott van kampen Nieuwe tentoonstelling ‘A tangled tale’ in Paviljoen Welgelegen

Werk van Scott van Kampen Wieling

Florence Marceau-Lafleur

Marceau-Lafleur omschrijft haar tekeningen op papier als ‘getijdenboeken’, meer in letterlijke dan in religieuze zin. In haar roltekeningen richt ze zich op het ‘oceanische gevoel’, of de waargenomen eenheid van zichzelf en de omgeving. De motieven van haar roltekeningen zijn geïnspireerd op een marmeren wandkast in een kunstacademie in Leiden waar Marceau-Lafleur vaak poseerde als model voor kunstenaars. De oppervlakte van het papier is zo groot als haar eigen lichaam. Op deze manier laten de getijdenboeken zien hoe tijd de afstand tussen haarzelf en de wereld opheft.

Paviljoen Welgelegen 

In Paviljoen Welgelegen is de doorlopende historische tentoonstelling 'Welkom in Welgelegen' te bezoeken. Een tentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw en zijn bewoners en gebruikers. Daarnaast is er de reeks ‘Dreefexpositie’ waar onder andere aandacht wordt besteed aan werk van Noord-Hollandse kunstenaars en de kunstcollectie van de provincie Noord-Holland. Ga voor meer informatie naar: www.paviljoenwelgelegen.nl.