Cultuurprogramma voor jongeren ontvangt financiering

Het jongerenprogramma ‘De Jonge Lichting’ ontvangt financiering vanuit de basisinfrastructuur cultuur (BIS).

Het Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en Amsterdam Museum starten het jongerenprogramma ‘De Jonge Lichting’. De provincie Noord-Holland heeft het programma voorgedragen voor financiering vanuit de basisinfrastructuur cultuur (BIS). De aanvraag is onlangs toegekend.  
 
Met het project willen de 3 musea jongvolwassenen dichterbij cultuur brengen. 

Cultuurprogramma voor jongeren ontvangt financieringFotograaf: Stefan Rustenburg 

De Jonge Lichting 

Hoe bereik je jongvolwassenen en verbind je hun verhalen met de collecties van musea? Met die vraag gaan het Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en het Amsterdam Museum de komende jaren samen met jongeren aan de slag. 
 
De jongeren zijn het uitgangspunt: zij nemen de regie. Met hun frisse perspectieven op museale collecties, het culturele veld, hun leefomgeving en zichzelf, delen ze hun verhalen met de musea. De musea stimuleren vervolgens de jongeren om zich te ontwikkelen, begeleiden hen daarbij en geven ze de kans hun talent te ontdekken, te netwerken en kennis te maken met experts en culturele organisaties. 

Plek in organisatie 

Elk van de 3 musea ontvangen minstens 5 jongvolwassenen, die een gelijkwaardige plek krijgen in de museumorganisatie. Samen met de andere museumafdelingen maken ze rond een centraal thema producten of programma's die aansluiten bij hun belevingswereld. Daarnaast treden ze op als ambassadeur, adviseur en kritische sparringpartner én organiseren ze elk jaar een presentatie. De collecties van de musea zijn daarbij hun inspiratiebron. In de loop van 2025 starten de eerste teams met jongeren bij de 3 musea.