3 winnaars ontvangen Molenprijs 2024

De Gouden Engel (Koedijk), de Schermer Molens en vereniging De Zaansche Molen hebben de Molenprijs 2024 ontvangen.

Gedeputeerde Jeroen Olthof en locoburgemeester van Zaanstad Natasja Groothuismink overhandigden de 3 winnaars de prijs tijdens de 25ste editie van de Molencontactdag. Zij ontvingen een oorkonde en een cheque ter waarde van € 500. De Molenprijs is een aanmoediging voor diegenen die zich jaar in jaar uit inzetten voor het behoud van historische windmolens in de provincie Noord-Holland. 

Winnaars 2024 

De Molencontactdag met het thema ‘Een jubileum vier je met velen’ vond dit jaar plaats in de gemeente Zaandam. Daar kwamen zo’n 100 moleneigenaars, vrijwilligers, bestuurders en andere betrokkenen samen om hun liefde voor historische windmolens met elkaar te delen én om te zien wie er met de molenprijs vandoor ging. 

In het kader van het jubileum van de Molencontactdag, koos de jury dit jaar voor molens die ook hun jubileum vierden. Er werd gelet op de georganiseerde jubileumactiviteiten die laten zien hoe waardevol molens zijn voor het cultureel erfgoed. Vanwege het jubileumjaar koos de jury ervoor alle 3 de genomineerden uit te roepen tot winnaar en is het bedrag van de Molenprijs verdubbeld. Lees hier het juryrapport

3 winnaars ontvangen Molenprijs 2024

Historische windmolens 

Noord-Holland telt rond de 150 historische windmolens. De provincie Noord-Holland subsidieert restauraties van molens die als rijksmonument zijn beschermd en heeft een driejaarlijkse subsidieregeling voor het onderhoud van molens. Daarnaast draagt de provincie financieel bij aan de organisatie van de Molencontactdag.