Statenleden leren in Gent en Duisburg over staalfabrieken

Hoe ga je als overheid om met een staalfabriek zoals Tata Steel?

Om ervaringen met andere overheden te delen over toezicht en handhaving bij staalbedrijven, en over de overgang naar een schonere manier van staalproductie, bezochten Noord-Hollandse Statenleden de steden Duisburg en Gent. 

Tata Steel in IJmuiden heeft grote invloed op de omgeving. De fabriek staat aan de vooravond van een grote verandering naar een duurzame productie van staal. De provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving bij de fabriek. De omslag van Tata Steel is onderdeel van een bredere verandering van de staalindustrie in Europa.

Om lessen te trekken uit veranderingen bij soortgelijke bedrijven, bezochten 23 leden van Provinciale Staten van Noord-Holland van 6 tot en met 9 november de steden Duisberg in Duitsland en Gent in België. Tijdens de bezoeken ging de aandacht in het bijzonder uit naar de rol van overheden en hun verhouding tot staalbedrijven, maar ook naar de invloed van deze fabrieken op de omgeving en het betrekken van inwoners bij veranderingen. 

Statenleden leren in Gent en Duisburg over staalfabrieken
Bezoek aan staalfabriek ThyssenKrupp in Duisburg

Vergelijkbare vraagstukken zoals bij Tata Steel

De staalfabrieken Thyssenkrupp bij Duisburg en ArcelorMittal bij Gent zijn vergelijkbaar met Tata Steel. Op 7 november bezochten de Statenleden Gent. De staalindustrie is daar, net als in de IJmond, dichtbij bewoning gevestigd en heeft ook Kooksgasfabrieken. Gesproken werd vooral over gezondheidsaspecten, de handhaving, de verhouding met de fabriek en de betrokkenheid van bewoners en andere belanghebbenden. Ook was er aandacht voor de impact op de werkgelegenheid. Bij het bezoek op 8 november aan Duisburg lag de focus van de Statenleden op de waterstoftransitie. Ook sprak men over de vergunningen, subsidies en de ontwikkeling die daarvoor nodig zijn en over de rol van de fabriek bij de productie van waterstof.