Samenwerken brengt circulariteit verder

Provincies hebben een belangrijke rol in het creëren van samenwerkingen om tot een circulaire economie te komen.

Dit blijkt uit onderzoek van Het Groene Brein, een netwerk van meer dan 150 duurzame wetenschappers. De onderzoekers verdiepten zich in opdracht van de provincie Noord-Holland in de vraag 'hoe provincies kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van succesvolle circulaire coalities'. 

Een coalitie is een samenwerking tussen een groep enthousiaste partijen die een gezamenlijk doel nastreven. Sterke succesvolle coalities zijn nodig om tot een circulaire economie te komen. Omdat de meeste circulaire coalities op regionale schaal beginnen is in het creëren van samenwerkingen een belangrijke rol weggelegd voor provincies, concluderen de wetenschappers. 

Hun bevindingen en adviezen worden meegenomen in de nieuwe Uitvoeringsagenda duurzame en circulaire economie die momenteel wordt opgesteld. Hierin staat wat de provincie de komende jaren concreet doet om de omslag naar een circulaire economie te versnellen. 

Samenwerken brengt circulariteit verderBekijk het magazine.

Coalitie circulair slopen 

Een goed voorbeeld van een succesvolle samenwerking van partijen in de bouwketen is de ‘circulaire deal secundaire bouwmaterialen’, die op initiatief van de provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland is gestart. De deal bestaat uit afspraken over circulair slopen. Dit betekent: gebouwen op een juiste manier uit elkaar halen zodat grondstoffen en materialen zoals hout, beton en steen opnieuw kunnen worden gebruikt. Wat begon met sessies met 20 betrokken partijen, is nu uitgegroeid tot een netwerk van meer dan 60 organisaties. Inmiddels hebben 45 partijen zoals sloopbedrijven, aannemers, gemeenten en woningcorporaties de deal ondertekend. 

3 uitgewerkte vraagstukken

Het Groene Brein heeft in totaal 3 circulaire vraagstukken uitgewerkt: Wat kunnen provincies doen om de bouw van duurzame woningen te bevorderen?, Hoe kan provincie Noord-Holland bijdragen aan een circulaire Noord-Hollandse industrie? en als laatste Hoe bouwen we succesvolle circulaire coalities?, het hierboven genoemde vraagstuk.

Circulair Noord-Holland

De provincie Noord-Holland wil in 2050 volledig circulair zijn. Afval wordt dan niet meer verbrand of gestort maar gebruikt als grondstof voor nieuwe materialen en producten. Het delven van nieuwe grondstoffen wordt dan tot het minimum beperkt. Om dit te bereiken stimuleert de provincie circulair ondernemen én het circulair maken van grondstofketens. Dit doet de provincie samen met het bedrijfsleven, inwoners, kennisinstellingen en andere overheden.