Inclusiviteit in de technische arbeidsmarkt van Noord-Holland

Hoe zorg je dat iedereen aan de slag kan in technische arbeidsmarkt en zich er thuis voelt?

Een onderzoek door de provincie Noord-Holland brengt verschillende programma’s in kaart die inclusie bevorderen. 

In het onderzoek, dat voortkomt uit het Manifest Werken en Ontwikkelen 2.0, zijn verschillende projecten onderzocht, waaronder het Voorschakelprogramma voor Statushouders van Alliander en het TechCourt-initiatief (van Regionaal Platform Arbeidsmarkt NHN). Deze programma's spelen een belangrijke rol in het overbruggen van de kloof tussen werkzoekenden en de krappe technische arbeidsmarkt. Dit doen zij met praktische leeromgevingen, samenwerking tussen bedrijven en overheidsorganisaties en gerichte ondersteuning voor kwetsbare groepen. Uit het onderzoek blijkt dat barrières zoals taal, cultuurverschillen en beperkte toegang tot netwerken een grote impact hebben op de arbeidskansen van kwetsbare groepen. Om deze barrières te overbruggen, is een aanpak nodig die niet alleen focust op technische vaardigheden, maar ook op taalkennis en sociale integratie.

Programma voor statushouders door Alliander

Alliander’s motto is: 'met iedereen voor iedereen'. Alliander ziet statushouders als een waardevolle bron van toekomstig talent. Statushouders krijgen in het voorschakelprogramma technische trainingen en taallessen, met als doel ze volwaardig te integreren in de energiesector. Het programma, dat sinds 2017 bestaat, heeft een uitgebreide samenwerking met partners zoals Refugee Talent Hub, UAF (stichting voor gevluchte studenten en profesionals) en Technical Valley. Door ze naast vaktechnische trainingen ook taallessen en praktijkervaring met ervaren collega's aan te bieden, zorgt Alliander ervoor dat statushouders op gelijke voet kunnen meedoen.

Inclusiviteit in de technische arbeidsmarkt van Noord-Holland

Alliander legt de nadruk op cultuurverandering binnen de organisatie en richt zich op het doorbreken van vooroordelen en het bevorderen van een inclusieve werkomgeving. Open discussies over diversiteit en taboes worden aangemoedigd. Dit creëert een omgeving waarin nieuwe medewerkers zich welkom en gesteund voelen.

De aanpak van TechCourt 

TechCourt is gestart als een pilotprogramma en biedt een voorschakeltraject van 12 weken waarin deelnemers zowel technische vaardigheden als taalkennis ontwikkelen. Deelnemers, die met name met een WW-uitkering hebben of vallen onder de Participatiewet, krijgen intensieve begeleiding terwijl ze toewerken naar een baan binnen de technische sector. TechCourt werkt samen met lokale gemeenten, UWV en opleidingsinstellingen zoals Installatiewerk Noord-Holland. Hierdoor ontstaat een sterk netwerk van publieke en private partners dat deelnemers ondersteunt bij het vinden van een baan.

Inclusiviteit in de technische arbeidsmarkt van Noord-Holland

TechCourt is succesvol dankzij de combinatie van praktische trainingen en gerichte ondersteuning die deelnemers voorbereidt op een loopbaan in de regio. Tijdens hun leertraject worden kandidaten bijgestaan door coaches die hen ondersteunen bij het ontwikkelen van relevante vaardigheden en het verkennen van kansen in de technische sector. Door zowel te voldoen aan de behoeften van werkgevers als oog te houden voor de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers, draagt TechCourt bij aan een vergrote instroom in de technische sector. Dit biedt werkzoekenden de tools voor een duurzame toekomst.

Conclusie en aanbevelingen

Het onderzoek toont aan dat initiatieven zoals het voorschakelprogramma van Alliander en TechCourt veelbelovende stappen zetten om de technische sector inclusiever te maken. Door een combinatie van technische trainingen, taalonderwijs, en een sterke focus op cultuurverandering, slagen deze programma's erin om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te integreren. 

Op basis van de bevindingen uit het onderzoek worden de volgende aanbevelingen gedaan om inclusiviteit in Noord-Holland verder te versterken:

1. Investeren in cultuurverandering

Diversiteit en inclusie moeten niet beperkt blijven tot een project, maar een breder deel uitmaken van de organisatiecultuur. Het bespreken van gevoelige onderwerpen, zoals vooroordelen, is belangrijk om weerstand te overwinnen en ruimte te creëren voor verandering. Dit kan bijvoorbeeld via cultuurprogramma’s die taboes binnen de organisatie aanpakken.

2. Stapsgewijze implementatie en evaluatie

Begin met een pilotprogramma op kleine schaal om problemen vroegtijdig te identificeren. Verzamel regelmatig feedback van betrokkenen om het programma continu te verbeteren. Als een pilot succesvol is, kan het programma worden uitgebreid naar andere doelgroepen of locaties.

3. Gezamenlijke aanpak en duidelijke rolverdeling

Succesvolle programma’s vereisen samenwerking tussen overheid, bedrijven en onderwijs. Door vooraf duidelijke doelen en rolverdelingen af te spreken, kunnen partijen beter inspelen op de behoeften van zowel kandidaten als werkgevers, dat de kans op een geslaagde uitkomst vergroot.

4. Nazorg en begeleiding

Het is belangrijk om nazorg en begeleiding te bieden nadat deelnemers een baan hebben gevonden. Dit kan door regelmatig contact te houden met zowel de deelnemers als hun werkgevers om eventuele knelpunten vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Door nauwe samenwerking met bedrijven en doorlopende ondersteuning te bieden, kan terugval naar een uitkeringssituatie worden voorkomen, wat zorgt voor een duurzame inzetbaarheid.

5. Partners betrekken op locatie

Door partners, zoals werkgevers en de overheid, actief te betrekken bij de activiteiten op de werkvloer, kunnen zij de uitdagingen en kansen direct ervaren. Dit bevordert een dieper begrip en betrokkenheid bij het programma.

De uitdagingen blijven groot, maar door te blijven investeren in samenwerking en innovatie kan Noord-Holland een voorbeeld worden voor inclusieve arbeidsmarkttransities in Nederland.