Provincie voert strijd op tegen ondermijnende criminaliteit
De provincie wil samen met de Noord-Hollandse gemeenten georganiseerde criminaliteit en andere vormen van ondermijning de pas afsnijden.
Daarom hebben Gedeputeerde Staten op 3 december 2024 de zogeheten Noord-Hollandse Norm Weerbare Overheid vastgesteld en aan de gemeenten voorgelegd.
De norm, die wordt gesteund door de Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC's), biedt handvatten voor Noord-Hollandse gemeenten én de provincie zelf om ondermijning en criminele activiteiten te voorkomen. Op 9 januari 2025 ondertekenen de burgemeesters en Commissaris van de Koning de norm.
“Ondermijning kent veel verschillende vormen waar niemand zich volledig aan kan onttrekken. Ook in mijn werk kom ik ermee in aanraking: mensen vragen vaak dingen met goede bedoelingen, maar soms zit er een verzoek tussen dat een ander doel heeft. De Weerbaarheidsnorm biedt handvatten om ons hier bewust van te zijn en te voorkomen dat we in zulke situaties kwetsbaar worden” aldus Commissaris van de Koning Arthur van Dijk.
Inhoud norm
De norm biedt praktische richtlijnen voor gemeenten en de provincie om risico's te herkennen en bevat een stappenplan om deze aan te pakken. Op deze manier draagt de norm bij aan een veilige werkomgeving, beschermt de politieke besluitvorming en creëert een gezamenlijk sterk front tegen bedreigingen. De thema's die in de norm terugkomen zijn bewustwording & organisatie, integriteit & veilige werkomgeving, veilige publieke taak, informatiepositie & informatiebeveiliging, beleid & handhaving en communicatie.
Belang van de norm
Een betrouwbare overheid vormt de basis voor een rechtvaardige, stabiele en goed functionerende samenleving. Helaas kampen overheden steeds vaker met dreigingen van buitenaf. Politici, bestuurders en ambtenaren hebben in toenemende mate te maken met intimidaties, bedreigingen, agressie en geweld. Daarnaast is de Nederlandse overheid de afgelopen jaren doelwit geweest van cybercriminaliteit. De Noord-Hollandse norm is ontwikkeld om deze dreigingen tegen te gaan en om gemeenten en de provincie weerbaarder te maken.
Bescherming door samenwerking
De afgelopen jaren hebben de provincie en de gemeenten in Noord-Holland al stevig ingezet op het vergroten van hun weerbaarheid. In veel gemeenten en bij de provincie zijn weerbaarheidsscans uitgevoerd die tot meer bewustwording van de risico’s van ondermijning hebben geleid. Wat nog ontbreekt is een gezamenlijk basisniveau voor een weerbare overheid - een ondergrens waaraan alle Noord-Hollandse gemeenten en de provincie zich committeren. Door een ondergrens af te spreken wordt voorkomen dat kwaadwillenden, die in de ene gemeente worden geweerd, elders hun slag proberen te slaan. Op deze manier zijn ‘de dijken even hoog’.
De Noord-Hollandse Norm Weerbare Overheid is ontwikkeld in samenspraak met gemeenten, RIEC en provincie.