25 rijksmonumenten krijgen subsidie voor restauratie

De provincie Noord-Holland heeft bijna € 4,5 miljoen subsidie verdeeld voor de restauratie van 25 rijksmonumenten.

Met de subsidie wil de provincie het behoud van rijksmonumenten in Noord-Holland via restauratie stimuleren. Dit jaar is onder andere budget toegewezen aan de restauratie van de stolpboerderij Buitenrust in Westerblokker zodat hier een kinderdagverblijf kan worden gerealiseerd. En aan de Grote Kerk in Naarden voor de restauratie van het beschilderde tongewelf dat dateert uit 1518.

25 rijksmonumenten krijgen subsidie voor restauratieTongewelf in de Grote Kerk in Naarden. Fotograaf: Maarten van Haaff. 

Subsidie voor restauratieprojecten

De subsidie is voor de restauratie van rijksmonumenten die oorspronkelijk niet als woonhuis zijn gebouwd. Van de in totaal 44 aanvragen zijn er 25 gehonoreerd (pdf, 24,0 kB). De subsidieaanvragen zijn onder andere voor religieus erfgoed, een museum, een molen, een stolpboerderij en een kasteel. 

Gedeputeerde Cultureel erfgoed Jelle Beemsterboer heeft de subsidiebeschikkingen persoonlijk overhandigd aan de eigenaren van de monumenten tijdens een bijeenkomst in het Teylers Museum in Haarlem. Jelle Beemsterboer: “Monumenten vertellen de verhalen uit het verleden. Ze zijn bijzonder erfgoed en geven identiteit aan onze leefomgeving. Het behoud van monumenten is daarom belangrijk, voor nu en voor de volgende generatie. De restauratie van monumenten vraagt om geduld, zorgvuldigheid en een liefde voor erfgoed van de monumenteneigenaren. Met de subsidie steunen Rijk en provincie de eigenaren in de restauratiekosten.”

25 rijksmonumenten krijgen subsidie voor restauratieStolpboerderij. Fotograaf: TPAHG architecten 

Rijksmonumenten van cultuurhistorische waarde

De provincie vindt het belangrijk dat rijksmonumenten behouden blijven en toegankelijk zijn voor het publiek. De financiële ondersteuning bij restauratie en herbestemming draagt hieraan bij. Ook is het behoud belangrijk voor de werkgelegenheid in de restauratiemarkt. De provincie stuurt hierop bij de verdeling van de subsidiegelden die het Rijk hiervoor beschikbaar stelt en vult die jaarlijks aan. 

Noord-Holland telt ongeveer 14.000 rijksmonumenten. Daarnaast zijn er zo’n 500 provinciale monumenten en enkele duizenden gemeentelijke monumenten.