Actieagenda wonen
Om de woningnood terug te dringen en wonen weer beter betaalbaar te maken, moet sneller gebouwd worden. Met een versnellingsaanpak biedt de provincie Noord-Holland gemeenten hulp om vertragingen tegen te gaan en het bouwen van woningen te versnellen.
Doelen woningbouw
Om voldoende woningen te bouwen, zijn korte en lange termijndoelen vastgesteld:
- Van 2022 tot en met 2030: 191.000
- Tot 2040: 230.000
De focus van de versnellingsaanpak van de provincie ligt op het uitvoeren van de afspraken in de Woondeals. In de Metropoolregio Amsterdam werkt de provincie aan de bouw van 148.500 woningen tot en met 2030. In Noord Holland-Noord zijn dit 42.500 woningen. Per gemeente en deelregio zijn woningbouwaantallen afgesproken tot en met 2030. Voor een groot deel zijn de woningbouwlocaties al bekend. De provincie helpt gemeenten (en de ontwikkelende partijen) om deze aantallen te halen. In de Woondeals zijn hierover afspraken gemaakt tussen gemeenten, provincies en het Rijk.
Actieagenda Wonen
Om de woningbouw in Noord-Holland verder te versnellen zet de provincie in op snellere procedures, extra deskundigen en subsidies. Dit staat in de Actieagenda Wonen en Versnellen Woningbouw 2024-2028 (pdf, 1.974 kB). De provincie maakt op basis van deze agenda ook aanvullende afspraken met gemeenten over het aantal te bouwen woningen, de doelgroepen voor deze woningen en de betaalbaarheid van de nieuwe woningen. De provincie heeft € 76,4 miljoen beschikbaar gesteld om woningbouwprojecten sneller van de grond te krijgen.
De versnellingsaanpak van de provincie bestaat uit:
- De provincie doet er alles aan om tot en met 2030 191.000 woningen te realiserenbouwen. Hiervan is 30% sociale huur en in totaal tweederde betaalbare huur of koop. Dit is in lijn met de Wet Versterking regie volkshuisvesting en de woondeals.
- De provincie biedt ruimte voor vernieuwende, innovatieve oplossingen.
- De provincie stimuleert woningbouwpartners om scherpe en pragmatische keuzes te maken om de haalbaarheid van de projecten te vergroten.
- Om stapeling van regelgeving te voorkomen, is de provincie terughoudend met extra regels bovenop landelijke wetgeving.
- De provincie richten zich op een goede onderlinge samenwerking met alle betrokken partijen.
Dit komt terug in 4 actiethema's:
- Actiethema 1: Versnellen van de woningbouw
- Actiethema 2: Volkshuisvestingsplannen opstellen met concrete afspraken
- Actiethema 3: Stimuleren van innovatie en toekomstbestendig wonen en bouwen
- Actiethema 4: Monitoren en informeren
Loket versnellen woningbouw
De provincie heeft een loket versnellen woningbouw. Dit is een centrale plek waar gemeenten, corporaties en marktpartijen hulp kunnen krijgen bij vastlopende gebiedsontwikkelingen of bouwprojecten.
De inzet van de provincie is maatwerk. Dit wordt afgestemd op de ondersteuningsbehoefte en de complexiteit van de opgave. De ondersteuning bestaat uit 3 onderdelen:
- Advies en samenwerking. Bijvoorbeeld via gebiedsontwikkelaars en versnellingstafels
- Financiële ondersteuning. Bijvoorbeeld via de flexibele schil of het Investeringskader
- Kennisdeling. Bijvoorbeeld via het stimuleren van parallel plannen
De provincie organiseert ook spreekuren waar gemeenten hun projecten samen met woningcorporaties, ontwikkelaars en andere projectpartners op een laagdrempelige manier kunnen bespreken.