Statenlid in beeld: Julia Schneemann (Volt)
Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten van Noord-Holland? Maak kennis met Julia Schneemann van Volt.
Waarom ben je Statenlid geworden?
Ik deed veel vrijwilligerswerk en heb een tijd bij de Voedselbank gewerkt. Dat gaf veel voldoening, maar je hielp elke keer maar een paar personen. Het voelde meer als symptoombestrijding en ik dacht: we moeten de oorzaak gaan veranderen. Ik wilde eigenlijk het beleid veranderen en kijken hoe we de keuzes voor de lange termijn beter kunnen maken zodat het vrijwilligerswerk misschien minder nodig is. Toen dacht ik: misschien moet ik het programma ‘Run for Volt’ eens doen. Dan ga je kijken of politiek iets voor jou is. Toen hoorde ik over de provinciale politiek. Dat die een stuk constructiever is, omdat er toch minder media-aandacht is, waardoor je veel inhoudelijker met elkaar aan de slag kan. Ik dacht: dat is echt een mooie stap om te maken.
Hoe bevalt het werk als Statenlid?
Het eerste jaar was wel echt een rollercoaster als nieuwe fractie. Ik kan me nog mijn eerste dag herinneren, dat ik dacht: hoe ga je eigenlijk beginnen? We hebben onze fractie opgebouwd, wat heel erg leuk was om te doen en we zijn ook echt een team geworden. Natuurlijk krijg je ook heel veel support van de griffie, van je collega’s en van onze Europese collega’s van Volt. Ik vind het ook mooi om te merken hoe constructief alles eigenlijk is. Het is gewoon een goede sfeer in de Staten en dat helpt toch bij de inhoud.
Wat wil je als politicus bereiken in Noord-Holland?
Een toekomstbestendig plan over wat we met de natuur, de landbouw en het landelijk gebied gaan doen. Want nu schuiven we veel keuzes vooruit. Ik vind dat we nog heel reactief zijn. Ik hoop dat we een lange-termijnplan kunnen maken en dat de transitie naar de kringlooplandbouw echt kan worden ingezet. We moeten gaan bepalen wat kringlooplandbouw voor ons is en welke keuzes we nu gaan maken, omdat het heel belangrijk is om duidelijkheid te geven. Ik hoop dat we ook echt kunnen werken aan natuurherstel, want de natuur is gewoon niet in goede staat. Aan de kant van de leefomgeving hoop ik dat we de energietransitie verder kunnen helpen.
Volgens mij kunnen we Europa meer betrekken bij onze plannen, bijvoorbeeld door Europese subsidies meer te gebruiken en meer gebruik te maken van onze lobby, want in Europa worden de grote lijnen uitgezet. Als je kijkt naar waar we hier in de provincie tegenaan lopen, dan is er heel vaak een link met Europa. Voor heel veel problemen is er een Europese oplossing.
Over Julia
Julia woont in Amsterdam. Ze studeerde Internationale Betrekkingen en werkt bij een logistiek bedrijf dat circulaire oplossingen biedt voor verpakkingsmateriaal. Julia houdt van uitgebreid koken. ’s Winters schaatst ze graag, ’s zomers verruilt ze haar schaatsen voor een racefiets.