Statenlid in beeld: Rob Nijkamp (BBB)
Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten van Noord-Holland? Maak kennis met Rob Nijkamp van de BBB.
Waarom ben je Statenlid geworden?
Ik ben groot geworden in een middenstandsgezin met een kanjer van een opa die PvdA-man was en mij de politieke interesse meegaf. Vandaaruit ben ik geïnteresseerd in welke besluiten worden genomen, op basis van welke grond en of iedereen daarbij wordt gehoord. Dat laatste is meteen een hele moeilijke. Met een vriend heb ik ooit de SP-afdeling voor Amstelland opgericht. Nadat ik mijn SP-lidmaatschap opzegde ben ik na een tijdje PvdA-lid geworden en daar weer uitgestapt toen in de tijd van Asscher en Kleinsma de sociale zekerheid werd afgebroken.
Dan ben je partijloos, maar ik volgde de politiek wel. En toen werd Caroline van de Plas 5 jaar geleden gekozen in de Tweede Kamer. Wat zij vertelt is uitlegbaar en ze staat open voor anderen. Uit bewondering voor Caroline ben ik lid van de BBB geworden en gaan solliciteren. Want van de zijkant roepen is wel erg makkelijk. Ik vind dat als je iets vindt, je er ook iets mee moet gaan doen. Sinds vorig jaar ben ik lid van Provinciale Staten.
Hoe bevalt het werk als volksvertegenwoordiger?
Het bevalt prima! Het is wel heel veel inlezen en ook kijken wat er gebeurt: hoe lopen de hazen met het coalitieakkoord waaraan je gebonden bent? En dan doen wat erin past en kijken wat je kunt betekenen bij wat niet is vastgelegd.
Wat wil je als politicus bereiken in Noord-Holland?
Ik vind het belangrijk om de mensen erbij te betrekken die het aangaat. Je moet het ook kunnen uitleggen als iets niet gelukt is. Wat veel gebeurd is bij woningbouw. Vanuit de onlangs vastgestelde ‘Agenda Wonen en Versnellen Woningbouw’ probeer ik met wethouders en met gemeenten na te gaan wat we voor elkaar kunnen betekenen. Er moeten 191.000 woningen worden gebouwd tot en met 2030. Daarom moeten we de woningbouw versnellen. Ik ben blij dat er veel gebouwd wordt in Noord-Holland, maar het is niet genoeg. Dat betekent dat we gemeenten en investeerders verder moeten stimuleren. Dan gaat het erover waar je gaat bouwen? Binnenstedelijk raakt vol en dan zul je buitenstedelijk moeten gaan bouwen. Dan gaat het gesprek erover of dat kan of niet. Wat ik daarbij geleerd heb is dat, als er een besluit gemaakt wordt dat ergens gebouwd kan worden, mensen toch vaak bezwaar gaan maken, terwijl er woningnood is. En dan kan het soms jaren duren. Dat is soms moeilijk uitlegbaar. Daarom is het belangrijk dat gemeenten op tijd beginnen met de participatie.
Over Rob Nijkamp
Woont samen met zijn vriendin in Velsenbroek. Rob is onlangs 65 jaar oud geworden. Hij heeft meer dan 20 jaar bij het UWV gewerkt en daarna bij het FNV. Zijn hobby is het uitzoeken van de familiegeschiedenis. Rob houdt van lezen en volgt graag het voetballen.