Terugkoppeling reacties natuurambitiekaart Kortenhoef Oost

In de zomer zijn bewoners en grondeigenaren gevraagd om te reageren op de natuurambities voor het gebied Kortenhoef Oost. Alle reacties die via het online reactieformulier zijn binnengekomen, zijn gebundeld en besproken in de projectgroep.

Wat de projectgroep met de inbreng gaat doen, staat beschreven in het document Terugkoppeling reacties natuurambitiekaart.

Natuurambitiekaart

In Kortenhoef Oost wordt gewerkt aan de verbetering van de bestaande natuur en de realisatie van nieuwe natuur. Voor het gebied wordt met inbreng van bewoners en belanghebbenden een inrichtingsplan opgesteld. Een belangrijk onderdeel om te kunnen starten met het inrichtingsplan is de natuurambitiekaart. De natuurambitiekaart laat zien waar welke soort natuur mogelijk is, zoals kruiden- en faunarijk grasland, vochtig hooiland en nat schraalland. Op 17 juli werd de natuurambitiekaart toegelicht tijdens een bewonersavond.

Reacties

In het online reactieformulier werd gevraagd wat mensen van de natuurambities vinden. En of er nog zaken zijn waar de projectgroep rekening mee moet houden, dingen die belangrijk zijn bij de inrichting van het gebied en of er wensen zijn voor bijvoorbeeld recreatie. In de reacties van de deelnemers zijn 7 hoofdthema’s te herkennen, namelijk: natuurontwikkeling, recreatie, de voormalige vuilstort Groenewoud, betrekken van de omgeving, (gebieds-)proces, vernatting en woningbouw. De projectgroep heeft per ingebracht punt een reactie geformuleerd.

Vervolg

Met de inbreng van de bewoners gaat de projectgroep nu verder aan de slag met het concept-inrichtingsplan voor de polder. Ook worden met alle grondeigenaren individuele gesprekken over de inrichting van de polder ingepland. Voordat deze gesprekken plaatsvinden, worden alle grondeigenaren geïnformeerd over het proces. Naar verwachting gaan de Gedeputeerde Staten van de provincie dit najaar beslissen of de voormalige vuilstort Groenewoud wel of niet gesaneerd gaat worden en zo ja, hoe.

Natuurontwikkeling in Kortenhoef Oost

Het inrichtingsplan voor Kortenhoef Oost komt tot stand onder begeleiding van een projectgroep. Deze bestaat uit de provincie Noord-Holland, de gemeente Wijdemeren, Natuurmonumenten, LTO Noord en Waterschap AGV. Naast de ambities voor natuur worden ook aspecten zoals het woongenot voor omwonenden, de natuurbeleving voor bezoekers van het gebied en de toekomst van agrarische ondernemers meegewogen.

Meer informatie

Natuurontwikkeling Kortenhoef Oost is 1 van de projecten uit het gebiedsprogramma Aanpak Oostelijke Vechtplassen, waarin 21 partners werken aan verbetering van de natuur, de waterkwaliteit en de recreatiesector. Ga voor meer informatie over het project Natuurontwikkeling in Kortenhoef Oost naar de projectpagina op deze website.