Ophogen Zeeweg (N510) Bergen is oplossing tegen wateroverlast

De provincie Noord-Holland wil de Zeeweg (N510) in Bergen ophogen als blijvende oplossing tegen de wateroverlast.

Als de weg hoger ligt voorkomt dat in de toekomst dat het water bij veel regen en hoge grondwaterstand de weg op stroomt. Op deze manier blijft Bergen aan Zee bereikbaar en kan het verkeer veilig over de Zeeweg rijden. Het is nog te vroeg om aan te geven wanneer de werkzaamheden starten. Tot die tijd staan de tijdelijke pompen en waterwagens klaar om water van de weg te pompen en de weg veilig en begaanbaar te houden. 

Ophogen Zeeweg (N510) Bergen is oplossing tegen wateroverlast

Blijvende oplossing 

De afgelopen maanden onderzocht de provincie verschillende oplossingen voor de wateroverlast op de weg. Zoals het aanleggen van een pompsysteem om de grondwaterstand te verlagen (bronbemaling) en het ophogen van de weg. De bocht in de Zeeweg, ter hoogte van de Uilenvangersweg, is het laagste punt waar het water de weg opstroomt. Door de weg daar op te hogen komt er geen water op de weg en is de inschatting ook dat bij meer wateroverlast dit een goede maatregel is.

De provincie probeert het ophogen van de weg te combineren met het groot onderhoud van de weg, om de hinder voor de omgeving te beperken. Het plan werkt de provincie de komende tijd verder uit. Denk aan de technische uitwerking, de benodigde onderzoeken en vergunningaanvragen en de mogelijkheden voor participatie. Als laatste wordt de aanbesteding voorbereid om een aannemer te selecteren. De verwachting is dat dit zo’n 1,5 a 2 jaar duurt. 

Verkeersveiligheid voorop 

Om te zorgen dat het verkeer de komende tijd veilig over de Zeeweg kan blijven rijden, zijn grotere pompen geplaatst. Ook staan waterwagens klaar om overtollig water van de weg te pompen. Als het grondwater te veel stijgt kunnen de pompen en waterwagens niet al het water afvoeren. Het water blijft dan staan op de weg. In dat geval kan de provincie de rijstrook waar water op ligt, afsluiten voor verkeer. Water op de rijbaan zorgt namelijk voor gladheid (aquaplaning), waardoor auto's lastiger te besturen zijn. Dat wil de provincie vanwege de verkeersveiligheid voorkomen.