Praat mee over #JouwcdK

De provincie Noord-Holland zoekt een nieuwe commissaris van de Koning (cdK). Voorzitter van Provinciale Staten én van Gedeputeerde Staten. De cdK zorgt dat het provinciebestuur goed en snel kan besluiten en is het gezicht van Noord-Holland. De provincie vroeg alle Noord-Hollanders mee te denken over die nieuwe cdK. Meepraten was mogelijk tot 1 juli. De resultaten van de vragenlijsten worden meegenomen in de profielschets van de nieuwe cdK.

#JouwcdK

De huidige commissaris van de Koning (cdK) van Noord-Holland legt op 1 januari 2019 zijn functie neer. Daarom gaan Provinciale Staten op zoek naar een nieuwe cdK. 

Provinciale Staten zijn benieuwd of je bijvoorbeeld vindt dat de nieuwe commissaris vooral zichtbaar moet zijn in de provincie Noord-Holland. Of moet hij op de achtergrond blijven en vooral de dingen voor elkaar krijgen? En moet de cdK weten wat er in Noord-Holland leeft of de weg weten in politiek Den Haag of Brussel? Tot 1 juli kon je jouw mening geven. De resultaten worden meegenomen in de profielschets die Provinciale Staten opstellen.

5 taken van de cdK

Wat zijn de 5 belangrijkste taken van de cdK?

  • De cdK zorgt dat het provinciebestuur in Noord-Holland goed en snel kan besluiten. De cdK is voorzitter van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. Samen met Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten vormt de cdK het provinciebestuur.
  • De cdK is het gezicht van Noord-Holland. De cdK komt op voor de inwoners van Noord-Holland in ‘Den Haag’ en ‘Brussel’.
  • De cdK speelt een belangrijke rol bij de benoeming van burgemeesters in Noord-Holland. Niet alleen selecteert hij de eerste kandidaten, hij zorgt er ook voor dat alles volgens de regels gebeurt. En hij ontvangt de koning als hij naar Noord-Holland komt.
  • De cdK zorgt voor goede samenwerking tussen gemeenten, bedrijven en andere organisaties in Noord-Holland en bemiddelt als die samenwerking niet goed gaat.
  • De cdK staat voor een eerlijk en duidelijk provinciebestuur en zorgt ervoor dat de provincie met betrouwbare bedrijven in zee gaat.

 

Wat doet de cdK?

De cdK heeft een bijzondere rol in de provincie. Geen werkdag is hetzelfde. Nieuwsgierig of Noord-Hollanders weten wat een cdK doet? Bekijk de filmpjes.

Noord-Hollanders over de cdK

Na #JouwcdK

Na 1 juli kun je de online enquête niet meer invullen. De uitkomsten worden verzameld en gebruikt bij het maken de profielschets voor de nieuwe cdK. In deze profielschets staat wat voor nieuwe cdK er moet komen.

Op 3 september is er een speciale vergadering van Provinciale Staten. Dan wordt de profielschets vastgesteld. Daarna wordt de profielschets aangeboden aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Vervolgens kan iedereen solliciteren. De planning is dat de nieuwe cdK in januari 2019 benoemd wordt.

Uitgelicht

Twitter

Helaas, geen tweets beschikbaar voor dit onderdeel.