Als vrijwilliger bij de Fietsersbond voer ik de strooiroutes in op de fietsrouteplanner, is er een overzicht van de fietsroutes naast de provinciale wegen die door de provincie wordt gestrooid?
Met vriendelijke groet
Pauline Weder
Strooien bij gladheid
Veiligheid op de weg in de wintermaanden is van groot belang. Zodra er gladheid wordt verwacht of is geconstateerd, staan de gladheidsbestrijders van provincie Noord-Holland paraat om de weg op te gaan. Ook midden in de nacht.
Volg het strooien live
Het strooiseizoen start 1 november en eindigt 31 maart. De strooi-acties van de provincie zijn live te volgen op www.strooit.nu. Op deze site staat aangegeven waar wordt gestrooid en welke wegen veilig zijn. Als er is gestrooid kan een weg toch nog glad zijn omdat het zout altijd eerst moet worden ingereden.
Waakdienst
De provincie Noord-Holland beschikt over 6 gladheidscoördinatoren die in tweetallen eens per 3 weken een waakdienst vervullen. Deze coördinatoren bewaken het wegdek met behulp van een gladheidsmeldsysteem. Het gladheidsmeldsysteem bestaat uit 31 meetpunten, verspreid over Noord-Holland, aangesloten die onder andere de geleiding en de temperatuur van het wegdek weergeven. Op basis van deze gegevens en de weersvoorspelling vanuit een meteorologische dienst waarmee wordt samengewerkt, beslist de gladheidcoördinator om wel of niet een strooi-actie op te starten.
Steunpunten
Er zijn 9 steunpunten voor gladheidsbestrijding: Heerhugowaard, Uitgeest, Middenbeemster, Overveen, Weesp, Hoofddorp, Hoorn, De Stolpen en ’t Schouw. Op al deze steunpunten staan strooiwagens en is strooizout opgeslagen. Vanuit deze 9 punten houdt de provincie 614 kilometer autoweg en bijna 400 kilometer fietspad in Noord-Holland gladvrij.
Strooien
De temperatuur van het wegdek en of er neerslag (veel vocht) is, is belangrijk in de keuze om wel of niet te strooien. De provincie strooit preventief, dus voordat het glad wordt. Een strooi-actie duurt zo’n 3,5 uur vanaf de oproep totdat alle strooiwagens weer binnen zijn. Bij een preventieve actie gaan er 34 grote strooiers en 34 fietspadstrooiers op pad. Bij sneeuwval worden er naast deze strooiwagens nog eens 30 grote strooiers en 8 vrachtwagens met ploegen ingezet. Alle eenheden krijgen een ploeg voor de wagen om de sneeuw de weg te schuiven. Bij dubbelbaans wegen rijden zij per tweetal: de vrachtwagen voorop gevolgd door de strooiwagen.