Meetstation
Langs de Provincialeweg in Krommenie (N203) staat vanaf maandag 18 november 2024 een meetstation op het kruispunt met de Vlietsend. Dit meetstation van TNO meet de luchtkwaliteit.
Betrouwbare metingen
Voor een betrouwbaar beeld van de luchtkwaliteit moet er minimaal 1 jaar met goede apparatuur worden gemeten. Na een halfjaar volgen 2 andere meetstations iets verder van de N203. Door die gegevens te combineren kan TNO zien wat het effect van het verkeer is op de luchtkwaliteit langs de N203.
Meetmethode
Het meetstation meet fijnstof (PM2,5 en PM10) en stikstofdioxide (NO2). Na een jaar analyseert TNO de gegevens. De cijfers worden naast de normen gelegd die voor fijnstof en stikstofdioxide gelden. Het gaat dan om de EU-grenswaarden en de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook de invloed van het verkeer op de N203 op de luchtkwaliteit wordt meegenomen in de eindrapportage.
Hoe nu verder
Na een halfjaar deelt TNO de eerste resultaten. Dan worden ook de 2 extra meetstations geplaatst. Na nog een halfjaar meten volgt een analyse van de resultaten. Het eindrapport is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2026 beschikbaar.
Bekijk de video 'TNO meet luchtkwaliteit in Krommenie'
Achtergrond
In maart 2024 boden bewoners uit Krommenie gedeputeerde Jeroen Olthof een petitie aan met de vraag om de luchtkwaliteit rondom de Provincialeweg (N203) in Zaanstad-Noord te meten met TNO-goedgekeurde apparatuur. De oproep voor het plaatsen van een meetstation was ook aangekaart vanuit de raad van de gemeente Zaanstad. De gedeputeerde zegde de plaatsing van een meetstation toe. TNO voert het onderzoek uit in opdracht van de provincie. De meetapparatuur van TNO meet alleen de luchtkwaliteit. Andere metingen, zoals geluid, zijn met de apparatuur van TNO niet mogelijk.
Luchtkwaliteit en gezondheid
Goede luchtkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid van bewoners. Meer informatie over de effecten van vervuilde lucht op de gezondheid is te vinden op de sites van het RIVM en de GGD Zaanstreek-Waterland:
Andere meetstations
Langs de Provincialeweg en in de buurt daarvan wordt al op meerdere plekken gemeten. Zo staan er meetstations van GGD Amsterdam die in opdracht van de provincie of gemeente stikstofdioxide meten in de regio, waaronder in Zaanstad. Deze meetpunten zijn opgenomen in het luchtmeetnet , waarin ook een aantal andere locaties in Noord-Holland zijn opgenomen waar de luchtkwaliteit doorlopend wordt gemeten. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de regio IJmond en in de Haarlemmermeer (Schiphol). Ook Hollandse Luchten, het burgermeetnetwerk in de provincie, heeft meetpunten in de buurt van de Provincialeweg.
Hollandse Luchten
Bij Hollandse Luchten meten Noord-Hollanders zelf de kwaliteit van de lucht met behulp van betaalbare meetsensoren. De meetresultaten worden als open data gepubliceerd. In Zaanstad is Hollandse Luchten actief in 3 gebieden: Kogerveld, Oud Koog aan de Zaan, en in de buitenpolder langs de lijn Nauerna, Westzaan en Krommenie. Het project Hollandse Luchten wordt in opdracht van de provincie Noord-Holland uitgevoerd door Waag Futurelab, het RIVM, TNO en GGD Amsterdam. Behalve inwoners, werken ook lokale partners mee, zoals omgevingsdiensten IJmond en Noordzeekanaalgebied en gemeenten Haarlem, Zaanstad, Hilversum, Gooise Meren en de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren (BEL-combinatie).
Meer informatie
Bekijk de pagina Luchtkwaliteit. Hier staan onder andere jaarlijkse rapportages over de luchtkwaliteit van de Omgevingsdienst en van de GGD Amsterdam. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft uitgebreide informatie over luchtkwaliteit.