Meten is weten

Om de Brug Krommenie te kunnen vervangen, zijn er vooraf vele verschillende onderzoeken nodig. De provincie werkt bij het uitvoeren van deze onderzoeken samen met Arcadis. Zij zijn in de zomer van 2022 begonnen met meerdere (bureau) onderzoeken. Ook dit jaar vinden er meerdere onderzoeken plaats, zoals onderzoeken naar grondwater en kwaliteit van de brug. We geven graag een overzicht en toelichting bij de verschillende onderzoeken.

Vooronderzoek in zomer-najaar 2022

In de zomer van 2022 is Arcadis gestart met meerdere bureaustudies. Bij deze bureaustudies wordt, op basis van met name archiefonderzoek, bepaald wat er vanuit het verleden al bekend en beschikbaar is. Dit heeft geleid tot een advies over het al dan niet uitvoeren van vervolgonderzoek.

Conserveringsystemen (winter 2022-2023)

In het verleden zijn metalen delen van de Brug Krommenie voorzien van verschillende verflagen. Deze verflagen dienden onder ander om de brug in goede staat te houden (te conserveren). In die werd echter zware metalen in verf verwerkt, waaronder chroom-6. Bij het onderzoek naar conserveringssytemen zijn monsters genomen van de aangebrachte verflagen van metalen delen van de bruggen. Door stukjes verfschilvers af te krabben, konden deze naar een laboratorium gestuurd worden om te beoordelen of er chroom-6 in was verwerkt.

De eerste resultaten wijzen uit dat dit binnen de onderzochte delen sterk wisselt. Te zijner tijd moet de aannemer die de sloop ter hand neemt, waar nodig maatregelen treffen. Het gaat om beschermende maatregelen voor eigen personeel en omgeving. Om ervoor te zorgen dat er een juiste wijze van sloop en afvoer van ‘verontreinigde’ metalen delen plaatsvindt. Voor de omgeving zijn er nu, en ten tijde van de sloop, geen directe gevaren.

Geotechnisch onderzoek (winter 2022-2023)

Met geotechnisch onderzoek wordt nagegaan hoe de gesteldheid en de draagkracht is van de (onder)grond. Dit is bepalend voor het ontwerp van de nieuwe brug. En dan met name de fundatie van de brug en wegaansluitingen. Het geotechnisch onderzoek is uitgevoerd op het land en op het water (in de Nauernasche Vaart). Tijdens het onderzoek zijn boringen in de grond (zogenaamde sonderingen) uitgevoerd. Deze reikten tot wel 20 meter diepte. Na afloop van de metingen zijn de laboratoriumproeven in gang gezet. Dit onderzoek is een langdurig proces van meerdere maanden. De resultaten van deze onderzoeken nog niet bekend. 

meten is weten foto1

Milieuhygienische (water)bodemonderzoeken (winter 2022-2023)

Met milieuhygiënische (water)bodemonderzoeken brengt Arcadis de milieukundige gesteldheid van de bodem in beeld. Dit bepaalt later de manier waarop er straks kan worden gegraven, grond moet worden afgevoerd of kan worden hergebruikt. Tijdens het onderzoek worden monsters genomen door middel van handboringen in de land- en waterbodem. De boringen gaan tot ongeveer 3 meter diep.

Daarnaast zijn er grondwatermonsters genomen. De monsters zijn daarop naar het laboratorium verzonden, waar is vastgesteld of er verontreinigde stoffen in zitten. De eerste resultaten wijzen uit dat de bodem over het algemeen – zoals werd verwacht – licht is verontreinigd. Mogelijk dat er voor een enkele locatie nog een aanvullend onderzoek wordt uitgevoerd. Met deze gegevens kan de grond op een juiste wijze worden ontgraven, afgevoerd en/of worden hergebruikt.

Verhardingsonderzoek

Tenslotte is afgelopen winter ook het verhardingsonderzoek uitgevoerd. Met dit onderzoek wordt gekeken hoe het met de huidige weg gesteld is. Door dit goed in beeld te brengen, kan bepaald worden of de kwaliteit van de weg goed genoeg is om nieuwe delen erop aan te sluiten. Om dit te bepalen zijn er visuele inspecties uitgevoerd en zijn er boringen in het asfalt verricht. De eerste resultaten wijzen uit dat her en der verbetermaatregelen nodig zijn, maar dat de huidige weg van voldoende kwaliteit is om hier te zijner tijd op aan te sluiten. 

meten is weten foto3

Monitoring grondwater en monitoring opstallen (voorjaar en zomer 2023)

Bij de monitoring van grondwaterstanden wordt periodiek de grondwaterspiegel gemeten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een 9-tal reeds eerder geplaatste peilbuizen, ter hoogte van de bruggen en in de verdere omgeving. Bij de monitoring opstallen worden periodiek hoogtemetingen uitgevoerd aan panden (2 x particulier en 1 x bedrijfspand) in de directe omgeving van de noordelijke (hef)brug. 

Voor de monitoring wordt gedurende de periode van 5 jaar ieder half jaar een meting uitgevoerd. In eerste instantie worden metingen uitgevoerd voordat met bouwwerkzaamheden is begonnen. Na verloop van tijd wordt gemeten tijdens de bouwperiode en vervolgens ook tot kort nadat de bouw gereed is. Mochten er tijdens de metingen opvallende veranderingen worden waargenomen dan kan tussentijds worden geanalyseerd wat de oorzaak is. Als er een relatie is met de bouw, kunnen dan direct maatregelen getroffen worden om eventueel optredende hinder/schade te voorkomen of beperken. 

Proefsleuvenonderzoek kabels en leidingen (zomer 2023)

Om te voorkomen dat tijdens de bouwwerkzaamheden bestaande kabels en leidingen in de ondergrond worden beschadigd, worden deze nauwgezet in kaart gebracht. Voor sommige locaties is er niet genoeg zekerheid over de daadwerkelijke ligging van kabels en leidingen. Daarom wordt op cruciale punten een zogenaamde proefsleuvenonderzoek kabels en leidingen uitgevoerd. Door het graven van proefsleuven wordt de exacte ligging van de kabels en leidingen in de ondergrond nagegaan en ingemeten.

Deze proefsleuven worden binnen het projectgebied in de zomerperiode gegraven. Dit gebeurt in meerdere dagen en nachten, waarbij veelal verkeersmaatregelen nodig. Weggebruikers worden hier vooraf over geïnformeerd.