Ontwikkeling Maritiem Cluster van Den Helder
De provincie Noord-Holland, de gemeente Den Helder en het ministerie van Defensie werken samen aan de ontwikkeling van de haven van Den Helder. We verbeteren de bereikbaarheid, leefbaarheid en economie van de haven en de regio. De Koninklijke Marine krijgt meer ruimte om te groeien. Ook wordt gewerkt aan de energietransitie, zoals wind op zee.
Den Helder is van nationaal belang voor de veiligheid en voor duurzame energievoorziening op en vanuit zee. In de toekomst moet dit een hightech zeehaven zijn in een welvarende leefomgeving. Een sterk Maritiem Cluster zorgt voor meer bedrijvigheid, werkgelegenheid en kennis in de regio en een goed vestigingsklimaat voor bewoners en ondernemers.
Gebied Maritiem Cluster
Deelprojecten
- Verplaatsing Moormanbrug: De huidige brug uit 1954 nadert rond 2030 het einde van zijn technische levensduur. We willen een nieuwe Moormanbrug plaatsen op een andere locatie, namelijk ongeveer 700 meter naar het zuidoosten in het Nieuwe Diep. Zo ontstaat meer ruimte voor schepen. Ook wordt de verkeersdrukte in de binnenstad van Den Helder minder.
- Verbetering Buitenveld: Het gebied Buitenveld wordt herontwikkeld, zodat defensiepersoneel hier fijn kanwonen. Dit biedt kansen om de locaties Fort Erfprins en de Nieuwe Haven anders in te zetten dan voor huisvesting.
- Vaarroute Boerenverdriet: We willen een alternatieve route voor Het Nieuwe Diep maken, zodat er een goede doorvaarbare route is door Willemsoord van- en naar de Waddenzee.
- Verbreding Havendijk: In het Nieuwe Diep wordt extra kaderuimte gemaakt en de vaargeul voor grote zeeschepen wordt verdiept. Ook wordt de waterveiligheid verbeterd. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier HNK doet de uitvoering.
- Ravelijnbrug: Deze brug is bedoeld om verkeersstromen te scheiden en files te verminderen. De brug moet ongeveer ter hoogte van de Koopvaardersschutsluis komen. Texel, de marinehaven en de civiele haven worden hierdoor beter bereikbaar.
Participatie
Om goede keuzes te maken, gaan de samenwerkende partijen in gesprek met de omgeving. Inwoners, bedrijven, gemeenten en andere belanghebbenden worden gevraagd om mee te denken met verschillende scenario’s. De ontwerpen en de afspraken over de uitvoering krijgen een plek in de omgevingsvisie van Den Helder
Video over de toekomst van het maritiem cluster
Bekijk de video 'Toekomst Maritiem Cluster'