Duurzaam stortbeheer

Het verwerken van afval gebeurt ook in de provincie Noord-Holland vaak door het in te pakken op stortplaatsen. Dit vraagt langdurende en ook kostbare nazorg (beheer). De provincie test daarom nieuwe technieken waarmee mogelijk een groot deel van de nazorg kan worden beperkt. Dit leidt tot een aanzienlijke kostenbesparing en geven we het probleem niet door aan volgende generaties.

Dit doen we samen met het Rijk, de provincie Flevoland, de provincie Noord-Brabant, stortplaatsbeheerders en wetenschappers. 

Traditioneel storten

Jaarlijks ontstaat in Nederland ongeveer 60 miljoen ton afval. Het meeste van dit afval wordt gerecycled of nuttig toegepast. Uiteindelijk blijft minder dan 2 miljoen ton afval over dat op een stortplaats terechtkomt. Op dit moment wordt afval op stortplaatsen beheerd door het volledig ‘in te pakken’. Zo wordt voorkomen dat grondwater en uiteindelijk ook ons drinkwater wordt vervuild. Hierbij zijn voorzieningen nodig die de bodem moeten beschermen tegen deze vervuiling. De bovenafdichting moet eeuwigdurend worden beheerd, gecontroleerd en om de 50 tot 75 jaar worden vervangen. Dit kostbare proces noemen we ook wel 'nazorg'.

Nieuwe technieken onderzocht   

Samen met andere provincies, het Rijk en de branche onderzoeken we of dit anders kan. Op 3 locaties, waarvan 1 in Noord-Holland, wordt een groot landelijk onderzoek uitgevoerd naar nieuwe technieken voor het beheer van stortplaatsen. Dit onderzoek heet 'Introductie Duurzaam Stortbeheer' (iDS). Dat is het resultaat van de mede door de provincie ondertekende Green Deal. Het doel van dit onderzoek is om eeuwigdurende nazorg van een stortplaats te laten vervallen of nazorg zoveel mogelijk te beperken. Hierdoor dragen we deze zorg ook niet over aan de volgende generaties.

Als de technieken succesvol blijken, dan gaat de provincie duurzaam stortbeheer mogelijk ook toepassen op de 2 andere locaties in Noord-Holland. In de provincie Noord-Holland wordt het onderzoek uitgevoerd op stortplaats Wieringermeer (Middenmeer), in Flevoland op locatie Braambergen (Almere) en in Noord-Brabant bij Kragge II (Bergen op Zoom).  

570x338 pilotlocatie 3

Afbraakproces op gang brengen

Bij duurzaam stortbeheer krijgt de stortplaats een waterdoorlatende bovenlaag (zie YouTube video). Door water en zuurstof (geforceerd) toe te laten, kunnen bacteriën in de afvalberg het afval versneld en op biologische wijze afbreken, of verontreinigingen dusdanig vastleggen dat ze niet meer naar de omgeving kunnen verspreiden. De verwachting aan het begin van het onderzoek was dat het afval na 10 jaar dusdanig afgebroken of gefixeerd is dat de ondoordringbare bovenlaag op de stortplaats niet meer nodig is. De stortplaats is dan klaar voor een andere bestemming. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van een recreatieterrein of golfbaan. 

Afbeelding uit video duurzaam stortbeheer

Tussenevaluatie

Een onafhankelijk bureau heeft in 2021 een tussenevaluatie opgesteld. De tussentijdse resultaten geven vertrouwen voor de toekomst en genoeg reden om door te gaan met de tweede helft van de pilots. De verwachte afbraakprocessen van schadelijke stoffen zijn in gang gezet, al verlopen ze minder snel dan verwacht. Zorgvuldigheid en kwaliteit gaan in dit technisch complexe programma voor snelheid. Daarom hebben de Green Deal-partners besloten het experiment met 4 jaar te verlengen tot 2031. Op basis van meer meetgegevens kan namelijk een beter onderbouwde eindconclusie worden getrokken. Om het project veilig en verantwoord uit te voeren, vindt uitgebreide monitoring plaats.

570x338 pilotlocatie 2

Samenwerking

Het programma Introductie Duurzaam Stortbeheer (iDS) is een samenwerking van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de provincie Flevoland, de provincie Noord-Brabant, Stichting Duurzaam Storten, Vereniging Afvalbedrijven, Afvalzorg en Attero. Bij het experiment zijn ook onafhankelijke, wetenschappelijke instituten betrokken, waaronder TU Delft en Wageningen University & Research (WUR).

Meer informatie?

Wilt u meer weten over duurzaam stortbeheer? Kijk dan op de website duurzaamstortbeheer.nl.