Doelgroepen

Wil je gratis advies over hoe je je pand energiezuiniger maakt? Kijk hier of je tot de doelgroep behoort.

Neem contact op met de duurzaamheidscoach voor jouw project.

Achtergrond

Het ontzorgingsprogramma verduurzaming maatschappelijk vastgoed is een samenwerking van de 12 provincies, Rijksdienst voor Ondernemen (RVO) en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Om de CO2-reductiedoelstellingen uit het klimaatakkoord te behalen is het belangrijk dat iedereen aan de slag gaat met het verduurzamen van hun gebouw. Wij begrijpen dat dit vaak een grote uitdaging is voor kleine vastgoedeigenaren, vooral in de maatschappelijke sector. Daarom helpen wij deze eigenaren bij het realiseren van concrete stappen richting een duurzame toekomst.

Culturele ANBI’s

De Groene Grachten richt zich op het ontzorgen van culturele instellingen. Voor de culturele instellingen geldt de voorwaarde dat de instelling een culturele ANBI-status heeft (dit is een aparte status en een uitbreiding op de reguliere ANBI-status). De eigenaar van het vastgoed is de culturele instelling die de ANBI-status heeft, of de eigenaar is ‘gelieerd’ aan de instelling met de culturele ANBI-status. Een organisatie mag maximaal 10 panden in beheer hebben. 

Wanneer een gemeente eigenaar is van het pand, valt de instelling niet onder de doelgroep Culturele ANBI, maar kan het wel zijn dat het in de doelgroep kleine gemeenten valt (minder dan 50.000 inwoners). Neem contact op met de duurzaamheidscoach als je hier vragen over hebt. 

Dorps- en buurthuizen

DorpswerkNH en Energieke Regio richten zich op het ontzorgen van dorps- en buurthuizen. Zij helpen bij een eerste energiescan, het benoemen van maatregelen tot het zoeken naar financieringsmogelijkheden en ondersteuning bij de uitvoering. 

Onder deze doelgroep vallen stichtingen, verenigingen of coöperaties ter exploitatie en beheer van gebouwen met een publieksfunctie, buurthuis, dorpshuis, wijkcentrum of gemeenschapscentrum, met maximaal 10 gebouwde onroerende zaken in eigendom. Op deze plekken worden op non-profit basis ontmoetingsmogelijkheden aangeboden tussen inwoners en sociaal-culturele activiteiten georganiseerd. 

Per 1 januari 2024 is deze doelgroep verder uitgebreid en kunnen ook eigenaren van gebouwen voor bijvoorbeeld welzijnswerk, openbare bibliotheek, kunstuitleen, kinderboerderij of een scoutinggroep zich aanmelden. Ook hiervoor geldt dat het gebouw een publieksfunctie heeft en bedoeld is voor gemeenschappelijk gebruik (dus niet beperkt tot leden van één vereniging). 

Kleine gemeenten

Royal HaskoningDHV richt zich op het ontzorgen van gemeenten met maximaal 50.000 inwoners. Daarbij zet zij haar FastLane-aanpak in, waarmee ze vastgoedeigenaren stapsgewijs helpt om verstandige keuzes te maken. Zo verduurzamen gebouwen, op een manier die past bij bestaande (onderhouds)plannen, duurzame ambities en financiële mogelijkheden. Iedere doelgroep lichten zij afzonderlijk toe, zodat duidelijk is welke organisaties wel en welke organisaties geen aanspraak kunnen maken op ondersteuning vanuit het programma. In alle gevallen geldt dat de organisatie zelf eigenaar moet zijn van het maatschappelijk vastgoed.

Alleen Noord-Hollandse gemeenten met minder dan 50.000 inwoners vallen onder het ontzorgingsprogramma. De peildatum die gehanteerd wordt voor het vaststellen van het inwoneraantal is 1 januari 2022. In totaal zijn er in Noord-Holland 33 gemeenten die onder het programma vallen. Dit is inclusief de gemeenten die na 1 januari 2022 zijn gefuseerd met een (veel) grotere gemeente (Beemster en Weesp). De deelname voor kleine gemeenten is beperkt tot maximaal 5 gebouwen. De duurzaamheidscoaches van Royal HaskoningDHV spreken de afbakening hiervan met je door bij de eerste kennismaking.

Religieuze instellingen

De Groene Grachten ondersteunt de religieuze en levensbeschouwelijke instellingen bij hun verduurzamingsopgave. Samen met jou onderzoeken ze de mogelijkheden op technisch, financieel en juridisch vlak. Het eindresultaat is een kwalitatief adviesrapport met concrete kansen, inclusief een plan voor de vervolgstappen. Met het energiescan rapport weet je hoe je gefaseerd jouw gebouw(en) kunt verduurzamen en dit op natuurlijke momenten, zoals in het onderhoud, kunt uitvoeren. De Groene Grachten heeft veel ervaring met het verduurzamen van bijzondere en ook monumentale panden. Zij kennen de uitdagingen waar mee te maken heeft en levert per organisatie maatwerk advies op haalbare maatregelen.

Voorwaarde voor deelname is dat de religieuze of levensbeschouwelijke instelling niet meer dan 10 gebouwde onroerende zaken in eigendrom heeft. 

Onderwijsinstellingen

De verduurzamingsopgave voor scholen is groot. Op Naar Nul ondersteunt schoolbesturen in het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs hierbij. Zij helpen vooral schoolgebouwen te verduurzamen door te adviseren in de toe te passen duurzame techniek, de financiën en de besluitvorming. Daarnaast adviseren ze ook over circulair materiaalgebruik en richten ze zich op het bewustmaken van leerkrachten én leerlingen om ze zo aan te sporen tot duurzame gedragsverandering. Scholen met monumentale panden krijgen ondersteuning van De Groene Grachten.

Voor het primair onderwijs geldt de voorwaarde dat de deelnemer maximaal 15 gebouwen in eigendom mag hebben, voor het voortgezet onderwijs zijn dit er maximaal 10. Onder de doelgroep vallen alleen schoolbesturen van door het Rijk bekostigde scholen. Particuliere scholen vallen niet onder deze doelgroep. 

Zorginstellingen

Zorgorganisaties staan voor een grote verduurzamingsopgave. Verduurzaming van vastgoed is echter niet voor iedere zorgorganisatie vanzelfsprekend. De kennis, expertise, tijd en financiële middelen die nodig zijn voor het nemen van substantiële duurzame maatregelen ontbreekt bij veel zorgorganisaties. Royal Haskoning DHV ondersteunt zorgorganisaties vanuit hun jarenlange ervaring in deze branche. Dit kan zowel op gebouw- als portefeuilleniveau, waarbij ook de zorg- en vastgoedstrategie integraal worden meegenomen. De ondersteuning wordt ingevuld op basis van de behoefte van de zorginstelling en kan variëren van visievorming tot concrete voorbereiding van maatregelen.  

Onder de doelgroep vallen zorgaanbieders in de langdurige zorg (care) voor ouderen, jongeren, gehandicapten en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), met maximaal 10 gebouwen in eigendom. 

Algemene en academische ziekenhuizen, aanbieders van eerstelijns zorg en huurpanden vallen niet onder de doelgroep.