De provincie Noord Holland heeft een sterke ambitie: “Meest duurzame en innovatieve datacenter hub van Europa”
Ik zie in deze presentatie echter geen innovatie, een beetje warm water heen- en weer pompen naar klanten die met een vergrootglas moeten worden gezocht is geen innovatie.
Dus: Wat is er zo innovatief aan de datacenter strategie van de provincie Noord Holland?
- We verpesten de horizon met lelijke gebouwen
- Er is niet voldoende capaciteit op het elektriciteitsnet om bestaande bedrijven goed te kunnen bedienen. Met grote energie slokops uit het buitenland kan het opeens wel?
- Dan, om deze te kunnen voorzien van groen energie moeten er windturbines worden bijgebouwd. Nog meer horizonvervuiling
Het lijkt erop dat we vooral niet aan de eigenaren van de datacenters gaan vragen om ook innovatief en duurzaam te zijn.
Die mogen met een zak geld (groene) energie inkopen en we gaan het hun niet al te moeilijk maken.
Meer concreet:
Het valt me op dat aan het topic “Duurzame energie opwekken” weinig aandacht wordt besteed. Maar misschien heb ik het mis.
Om even duidelijk te zijn: Ik ben een fan van windenergie en zonnepanelen.
Een land moet de verantwoordelijkheid nemen om energie binnen de eigen grenzen op te wekken.
Maar ik begrijp ook de mening van mensen die daar minder gecharmeerd van zijn.
In dat opzicht is het schrijnend dat mensen in de buurt van windmolens dit “door de strot geduwd krijgen” terwijl de groene energie wordt opgekocht door datacenters, ook al niet moeders mooiste.
Dus: De bewoners van Nederland worden opgezadeld met horizonvervuilende windturbines en zonnepanelen terwijl die groene energie gebruikt wordt om grote slokops van dienst te zijn die nog meer horizonvervuiling veroorzaken.
En niemand kan met harde feiten uitleggen waarom dit goed voor Nederland is.
- Wordt bijv. aan de (toekomstige) eigenaren van datacenters de eis opgelegd dat ze zoveel mogelijk zelf groene energie en -opslag regelen?
- Liggen hun daken vol met zonnepanelen?
- Hebben zij ter plekke extra grond aangekocht om de energie zelf op te wekken? Als je midden in de polder een blokkendoos neerzet kan die extra hectare voor zonnepanelen er ook nog wel bij
- Hebben zij 110% effort gestoken in het niet meer belasten van Nederland met horizonvervuiling? Waarom niet onder de grond bouwen? Is dat te duur voor deze 100-voudige miljardairs?
- Hebben zij 110% effort gestoken in het niet extra belasten van het elektriciteitsnet van Nederland ?
En dit is nog niet eens innovatief
- Andere mogelijkheden? Hoge temperatuur warmte opslag?
Dit zijn heel grote bedrijven met veel middelen en mankracht om een energie probleem (innovatief) op te lossen.
Bijvoorbeeld: Duurzame energie opwekking (Bijv. met zonnepanelen) en opslag (Batterijen, Groene waterstof, Flow Batterijen etc.) ter plekke van de datacenters heeft een aantal voordelen:
- Minimale extra belasting van het elektriciteitsnet
- Geen extra beslag op het landschap, dat een dak van een datacenter vol staat met zonnepanelen zal niemand bezwaar tegen hebben, die extra 50cm kan er ook wel bij.
Ik hoop dat jullie mij een antwoord kunnen verschaffen.
Datacenterstrategie
Noord-Holland wil het meest duurzame en innovatieve datacenterknooppunt van Europa worden.
De concept-datacenterstrategie van juni 2021 is door de provincie aangepast naar aanleiding van gesprekken met verschillende betrokken partijen over de conceptstrategie. Het uitgangspunt van de strategie blijft onveranderd: Noord-Holland wil het meest duurzame en innovatieve datacenterknooppunt van Europa worden.
Alleen op bedrijventerreinen in Amsterdam, Haarlemmermeer en Hollands Kroon kunnen nog nieuwe datacenters worden gevestigd. Daarnaast wordt het verplicht dat de gemeenten waar datacenters zich nog kunnen vestigen met de provincie afspraken maken over de manier waarop de datacenters worden ingepast in het landschap en over het gebruik van energie, water en het benutten van restwarmte. Met de datacentersector maken we aanvullende afspraken over duurzaamheidsprestaties. Via vergunningverlening, toezicht en handhaving sturen we op naleving van de regels in bestemmingsplannen en op het gebied van milieu.
De Datacenterstrategie Noord-Holland 2022-2024 is op 31 januari 2022 door Provinciale Staten vastgesteld. Daarmee stelt Noord-Holland als eerste in Nederland een datacenterstrategie vast, die landelijk navolging verdient.
Download de Datacenterstrategie Noord-Holland 2022-2024 (pdf, 18MB).