Ontgronding, schadevergoeding
Lijdt u schade door het verlenen, intrekken of wijzigen van een ontgrondingsvergunning? Dan kunt u in aanmerking komen voor een schadevergoeding. U vraagt de schadevergoeding aan bij de provincie. Of bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) voor ontgrondingen in Rijkswater.
U kunt een schadevergoeding aanvragen voor schade die u lijdt door een ontgrondingsvergunning. We noemen dit ‘nadeelcompensatie’. U lijdt bijvoorbeeld schade, omdat u een vergunning heeft aangevraagd, maar deze niet krijgt. Ook kunt u schade lijden, omdat de vergunning wordt ingetrokken of gewijzigd.
Bent u niet de houder van de vergunning, maar lijdt u wel schade? Dan kunt u ook een schadevergoeding aanvragen.
De provincie kan een extern bureau om advies vragen over uw aanvraag.
Voorwaarden
U kunt een schadevergoeding aanvragen in de volgende gevallen:
- U heeft een ontgrondingsvergunning aangevraagd.
- U bent houder van een vergunning.
- U heeft uw mening (officieel: ‘zienswijze’) ingediend tegen een ontgrondingsvergunning.
- U lijdt schade door een ontgrondingsvergunning. Dit geldt ook voor schade die u in het verleden heeft gehad of in de toekomst gaat krijgen door een ontgrondingsvergunning.
- U zou niet degene moeten zijn die de schade, of een deel ervan, betaalt.
- Er is geen andere verzekering die de schade genoeg vergoedt.
Aanpak
Zo vraagt u schadevergoeding aan:
- Ga naar het Omgevingsloket.
- Log in.
- U kunt uw aanvraag indienen door het e-formulier in te vullen.
- Voeg eventueel bijlagen toe aan uw aanvraag.
Termijn
De provincie neemt binnen 8 weken een beslissing over uw aanvraag. Maar wanneer de provincie dat nodig vindt, kan zij deze termijn verlengen met maximaal 6 weken.
Wet- en regelgeving
Meer informatie
Contact
U vraagt de schadevergoeding aan bij de provincie, wanneer zij de beslissing over de ontgrondingsvergunning heeft genomen.
Heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de beslissing genomen? Dan vraagt u de schadevergoeding daar aan.
Bezwaar & beroep
U kunt binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit over uw aanvraag. Bent u het niet eens met de uitspraak? U kunt binnen 6 weken beroep aantekenen bij de rechtbank.