Milieu
Bedrijven en milieucriminaliteit
In Noord-Holland zijn meer dan 387.000 bedrijven gevestigd. Samen voegen zij meer dan 183 miljoen euro toe aan het Bruto Binnenlandse Product (BBP). De meeste bedrijven zijn erop gericht zo veel mogelijk winst te maken. Bedrijven houden zich meestal keurig aan de wet- en regelgeving. Toch zijn er bedrijven die de wet overtreden. Vaak gaat het om wet- en regelgeving rondom het milieu. Als milieuwetten en regels worden overtreden noemen we dat milieucriminaliteit. Hierdoor kunnen deze bedrijven vaak goedkoper en makkelijker produceren. Dat leidt tot oneerlijke concurrentie.
eNose in haven Amsterdam (bron: Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied)
Milieucriminaliteit is wereldwijd een van de meest winstgevende vormen van georganiseerde misdaad, met ernstige gevolgen voor het milieu en de gezondheid. Het is bovendien moeilijk op te sporen, te vervolgen en te bestraffen. Milieucriminaliteit kan leiden tot meer vervuiling, minder wilde planten en dieren, verlies aan biodiversiteit, verstoring van ecosystemen en gezondheidsrisico's voor de mens.
Vormen van milieucriminaliteit
Vormen van milieucriminaliteit zijn:
- Verkeerde inzameling, vervoer, hergebruik of verzamelen van afval
- Illegale uitstoot of lozing van stoffen in de lucht, water of bodem
- Doden, vernielen, in bezit hebben of verkopen van wilde dieren of planten
- Illegale handel van ozonafbrekende stoffen.
Een aantal bekende voorbeelden van milieucriminaliteit zijn:
- Mestfraude: hierbij wordt meer mest uitgereden dan toegestaan en dan goed is voor de bodem en het water. De hoge kosten van mestafzet kunnen een prikkel zijn voor de fraude.
- Het gebruik van bepaalde pesticiden: sommige gewasbeschermingsmiddelen zijn verboden of slechts op bepaalde momenten of in bepaalde mate toegestaan. Ze worden toch gebruikt om de oogst te optimaliseren.
- Chemische vervuiling en illegale afvaldumpingen: het laten ophalen van afval of het reinigen van water (voor een lozing) kost geld en wordt dus niet gedaan.
- Foutief verwijderen van gevaarlijk afval: voor het opruimen van bepaalde producten, zoals asbest, zijn gespecialiseerde bedrijven nodig die het product veilig verwijderen en opruimen.
- Geluidshinder en luchtverontreiniging: bedrijven moeten maatregelen nemen om overlast, en eventuele schade die daaruit voortkomt, te voorkomen. Als dit niet wordt gedaan, kan het voor vervuiling en hinder zorgen.
- Illegale visserij: Sommige vissers vissen in gebieden waar dit niet is toegestaan of quota's voor vissoorten worden overschreden.
- Illegaal vuurwerk: er wordt illegaal gehandeld in vuurwerk, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt bij plofkraken. Dit kan grote (gezondheids)schade opleveren.
- Wat doet de provincie om milieucriminaliteit tegen te gaan?
- Onze omgevingsdiensten houden namens de provincie Noord-Holland nauwlettend in de gaten of vergunningshouders zich aan de afspraken houden. Zo worden er watertests genomen, wordt er getest op geluidsoverlast en wordt de luchtkwaliteit gemeten.
Bedrijven die werken met schadelijke (chemische) producten krijgen niet zomaar een vergunning. BRZO-bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen en extra gecontroleerd zijn, krijgen een speciale vergunning. BRZO staat voor Besluit risico zware ongevallen. Hiervan zijn er in totaal 35 in Noord-Holland. Maar ook andere bedrijven, die niet met gevaarlijke stoffen in aanraking komen, kunnen extra gecontroleerd worden. Bij dreiging van ernstig gevaar, bijvoorbeeld misbruik van een vergunning, kan de provincie de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken.
Hiervoor wordt een speciaal Bibob-onderzoek gedaan. Klik op de link om te lezen hoe de provincie onderzoek doet, zodat vergunningen niet in handen van criminelen vallen. Samen werken we zo tegen ondermijning.
Melding maken
Als u een verdachte situatie tegen komt bel dan de politie of maak een melding bij Meld Misdaad Anoniem door te bellen naar 0800-7000.