Land- en tuinbouw
Mensenhandel en arbeidsuitbuiting
Jaarlijks kent Nederland ongeveer 5.000 slachtoffers van mensenhandel. Het gaat bij mensenhandel om het aanstellen en het uitbuiten van een ander, voor persoonlijk gewin van de dader. Arbeidsuitbuiting valt ook onder mensenhandel. 20% van alle meldingen in Nederland van arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling komen uit in Noord-Holland.
Vervuild arbeidsmigrantenhotel (bron: Rob Engelaar)
Een groot deel van de slachtoffers van arbeidsuitbuiting is naar Noord-Holland gelokt om hier te werken voor malafide uitzendbureaus. De werknemers zijn afhankelijk van deze bureaus, omdat zij ook het onderdak, de zorgverzekering en het vervoer organiseren. Hiervoor rekenen die bedrijven hoge prijzen, waardoor er van een fatsoenlijk loon niks meer over blijft.
Hoe kunt u arbeidsuitbuiting herkennen?
Arbeidsuitbuiting is vaak niet makkelijk te herkennen en er kunnen meerdere factoren meespelen. Er kan sprake zijn van uitbuiting als iemand:
- Gevaarlijk en ongezond werk moet doen
- Te weinig betaald krijgt, niet uitbetaald wordt of de uitbetaling steeds te laat is
- Niet beschikt over diens eigen paspoort
- Een hoge schuld aan de werkgever moet afbetalen
- Niet bij het geld op de eigen bankrekening kan
- Niet op de hoogte is van diens verblijfsadres
- Gehuisvest wordt in slechte omstandigheden (met veel andere mensen, klein, vies)
- Illegaal in Nederland verblijft
- Sporen van mishandeling heeft
Wat doet de provincie tegen arbeidsuitbuiting?
Arbeidsuitbuiting komt vaak voor doordat bijvoorbeeld arbeidsmigranten afhankelijk zijn van de uitzendbureaus waarvoor zij werken. De provincie ondersteunt gemeenten door mee te zoeken naar mogelijkheden om woonruimte te ontwikkelen voor buitenlandse werknemers. Zo liet de provincie in 2021 nog een grote locatieanalyse uitvoeren in de Kop van Noord-Holland op zoek naar huisvestinglocaties voor buitenlandse werknemers. De provincie heeft een regietaak en ondersteunt bij het ontwikkelen van nieuwe projecten; waar liggen mogelijkheden?
De provincie heeft met het Rijk, waterschappen en gemeenten afspraken gemaakt om mensenhandel aan te pakken. Daarbij heeft de provincie een aanjagende rol en stimuleren we gemeenten lokaal beleid te ontwikkelen tegen mensenhandel.
Melding maken
Bij vermoedens van mensenhandel of slechte arbeidsomstandigheden dan kan er een melding gemaakt worden bij de Arbeidsinspectie, de politie, bij de gemeente of anoniem via Meld Misdaad Anoniem.