Rectificatie JVG Vastgoed Groep B.V.
Naar aanleiding van signalen over mogelijke onregelmatigheden, zoals corruptie en (schijn van) belangenverstrengeling, binnen het provinciebestuur, heeft het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland op 1 november 2011 de onafhankelijke Onderzoekscommissie Operatie Schoon Schip de opdracht gegeven tot onderzoek.
Dit onderzoek was gericht op de bestuurscultuur van de provincie. Op 31 oktober 2012 heeft deze Commissie het rapport “Ondernemend bestuur. Over de bestuurscultuur van de provincie Noord-Holland 2003 – 2011” gepresenteerd. Daarin concludeert zij - kort samengevat - dat zich diverse onregelmatigheden hebben voorgedaan, die zich concentreren op één bestuurder, en die als onwenselijk dienen te worden beschouwd. Namelijk omdat daarbij onder meer normen van goed bestuur zijn overschreden. En waaruit lessen voor de toekomst kunnen en moeten worden getrokken. Met dit rapport wordt beoogd daaraan een bijdrage te leveren.
De wijze waarop deze bestuurder zakelijke relaties onderhield, maakt deel uit van het onderzoek. Op bladzijde 102 van dit rapport heeft de Commissie het volgende vastgelegd:
“De dagvaarding van het Openbaar Ministerie inzake voormalig gedeputeerde Hooijmaaijers toont dat hij van JVG Vastgoed Groep B.V. vliegtickets naar Roemenië en Turkije zou hebben gekregen. De Commissie heeft op dit punt in haar onderzoek geen documenten zoals tickets of reisverslagen aangetroffen. Wel een declaratie van Hooijmaaijers voor een taxirit in Istanbul (bedrag: 3,28 euro). Ook heeft zij vastgesteld dat een ambtenaar toentertijd geweigerd had met voormalig gedeputeerde Hooijmaaijers mee te gaan omdat er naar zijn mening geen relatie was tussen het reisdoel en de provincie Noord-Holland. Overigens is een andere ambtenaar wel meegegaan. Deze is niet meer werkzaam bij de provincie, maar is overgestapt naar de vastgoedsector.”
Het rapport is vervolgens op de website van de provincie Noord-Holland geplaatst.
Deze vastlegging door de Commissie suggereert dat JVG Vastgoed Groep B.V. vliegtickets heeft geschonken aan de heer Hooijmaaijers, met het oogmerk de heer Hooijmaaijers in zijn hoedanigheid van gedeputeerde te bewegen ten gunste van JVG Vastgoed Groep B.V. en/of haar toenmalig bestuurder, de heer C.G. de Jager, iets te doen of na te laten (omkoping). Voor JVG Vastgoed Groep B.V. is dit dan ook reden geweest het college van Gedeputeerde Staten al in 2013, met stukken onderbouwd, er op te wijzen dat er geen grondslag is voor deze verdenking/suggestie, en derhalve feitelijk onjuist is. Uiteindelijk zijn JVG Vastgoed Groep B.V. en de heer C.G. de Jager vrijgesproken van betrokkenheid bij voornoemde onregelmatigheden.
Het college van Gedeputeerde Staten betreurt het ten zeerste dat zij, ondanks dat zij door JVG Vastgoed Groep B.V. er vroegtijdig op is gewezen dat er voor de in het rapport opgenomen verdenking/suggestie geen grondslag bestaat, het rapport jarenlang in ongewijzigde vorm, althans zonder nadere toelichting voor wat betreft de onterechte verdenkingen jegens JVG Vastgoed Groep B.V. en/of de heer C.G. de Jager, op de website van de provincie Noord-Holland heeft laten staan. Het college van Gedeputeerde Staten heeft daarmee geen begrip getoond voor de mogelijke consequenties van het rapport voor JVG Vastgoed Groep B.V. en de heer C.G. de Jager en biedt hiervoor haar oprechte excuses aan.