Technologietafel: Wat wordt de volgende stap?

Tijdens de Technologietafel reikte gedeputeerde Esther Rommel de wisseltrofee uit aan Techportal-oprichter Erik de Mink.

Leergemeenschappen en ontwikkelcoalities. Zo heten de groepen mensen die binnen de manifestbeweging Werken en ontwikkelen 2030 Noord-Holland met elkaar werken aan arbeidsmarktoplossingen voor de techniek en technologiesectoren. Tijdens de Technologietafel op 13 juni kwamen zij bijeen en deelden hun ervaringen.

“De volgende stap” was het thema van de zevende editie van dit jaarlijkse kennis- en netwerkevenement dat gefaciliteerd wordt door de provincie Noord-Holland. In de RAI Amsterdam kwamen zo’n 60 professionals bij elkaar om te praten over thema’s als inclusiviteit, instroombevordering (Zet De Groene Wereld Aan), ecosysteem en campusvorming, leven lang ontwikkelen, onderzoek en onderwijs, en arbeidsmarkt- en onderwijsketen. 

gesprek technologietafel site

In het plenaire gedeelte verwelkomden Ryanne Rustenburg, kwartiermaker van Greenchain NH (lees ook haar interview), en Annie van de Riet van branchevereniging voor de Nederlandse kassenbouw- en installatiesector AVAG ons op de locatie. Een bijzondere plek omdat RAI Amsterdam op dat moment in het teken stond van de nieuwste innovaties in de agri-food en sierteelt tijdens de beurs GreenTech Amsterdam: “Had je voor een carrière in de glastuinbouw, vroeger groene vingers nodig, nu moet je met die vingers ook kunnen programmeren”, legde Annie uit. De nieuwe werkambassadeur Ronald Kleijn stelde zich voor. Inmiddels hebben 400 partijen het manifest Werken en ontwikkelen 2023 Noord-Holland omarmd. De komende periode zet Ronald zich in om de verbindingen te versterken. 

greentech amsterdam site
Foto: GreenTech Amsterdam

Wisseltrofee

Tijdens iedere Technologietafel wordt de wisseltrofee Werken en ontwikkelen 2030 Noord-Holland uitgereikt aan een persoon of initiatief dat een grote bijdrage levert aan het manifest. Dit keer ontving Erik de Mink als verbinder in contextrijk onderwijs, oprichter van Techportal.nl en aanjager en ambassadeur PET Events (Promotie Event Techniek) en Tech Your Talent, de prijs uit handen van gedeputeerde Esther Rommel. Hij ontving de wisseltrofee voor zijn persoonlijke inzet en verbindende houding. De jury waardeert hoe hij een brug heeft geslagen tussen scholen en bedrijven, steeds zijn kennis en resultaten deelt, en op een rustige, vriendelijke, maar zeker ook volhardende manier bouwt aan een waardevol netwerk. Hij is ‘Mister PET Noord-Holland’ en mede door zijn inzet is het aantal events verdubbeld en verrijkt met ouder-kind-middagen. 

wisseltrofee site

Tijdens de deelsessies is flink gediscussieerd op de onderwerpen van de leergemeenschappen en ontwikkelcoalities. En zijn na afloop afspraken gemaakt voor vervolgacties. Enkele takeaways uit deze gesprekken:
•    Het is lang niet altijd te voorspellen welke nieuwe beroepen er in de toekomst ontstaan. Daarop moeten we voorbereid zijn.
•    Ontwikkelingen en innovaties in techniek en technologie gaan enorm snel. Voor het onderwijs betekent dit, dat veel meer op (basis)vaardigheden als nieuwsgierigheid, onderzoekend vermogen en omgaan met onzekerheid moet worden getraind. 
•    Samenwerken in ecosystemen vraagt om verbinding en dat is nog niet zo makkelijk. De uitdaging is voorkomen dat te veel initiatieven zich met hetzelfde bezighouden. Campussen zijn daarin behulpzaam om een goede verdeling tot stand brengen. 
•    Bedrijfsleven en onderwijs hebben nog veel te leren waar het gaat om het spreken van elkaars taal. 
•    Voor het onderwijs is het een uitdaging om, binnen de beperkte ruimte die zij in het onderwijssysteem hebben, skillsgericht te werken.
•    Om het mkb meer te bewegen stagiaires aan te nemen, is het van belang om te weten wat nodig is om hen te bewegen. 
•    Jongeren kennis laten maken met mogelijkheden in de techniek en technologie werkt wanneer dat praktisch en concreet wordt gemaakt. Ouders hierbij betrekken vergroot het succes. Is het mogelijk om in Noord-Holland 1 basisprogramma voor techniekpromotie te maken?
•    Inclusiviteit vraagt om persoonlijke investering, het gaat om contact van mens tot mens. En wanneer er vooraf meer tijd is ontstaat ruimte om aan elkaar te wennen en elkaar te begrijpen.

poster technologietafel site

Een terugkerende conclusie bij alle gesprekken was dat alles valt of staat met de inzet van individuen: een enthousiaste praktijkbegeleider of docent, een betrokken CEO, actieve manifesters etc. Gedeeltelijk moet dit via processen binnen publiek private samenwerkingen (pps-en) gestandaardiseerd worden, zodat initiatieven niet vallen of staan met één persoon. 

Maar ondertussen is dat enthousiasme wel de drijvende kracht en zijn er meer mensen nodig die zich, volgens de afspraken in het Manifest Werken en ontwikkelen 2030 Noord-Holland, op dagelijkse basis inzetten voor de gezamenlijke ambitie van meer en beter opgeleide technische vakmensen voor de energietransitie. 

Meer weten?

Wil je meer informatie over het manifest Werken en ontwikkelen 2030 Noord-Holland. Kijk dan op de website. Wil je op de hoogte blijven of je ook aansluiten? Geef je interesses aan via het formulier.