Wijziging grenzen werkingsgebieden Omgevingsverordening ter inzage

De provincie Noord-Holland wil de grenzen van een aantal zogeheten ‘werkingsgebieden’ van de Omgevingsverordening aanpassen.

Voorbeelden van werkingsgebieden zijn het Industrieterrein van Provinciaal Belang en Provinciale Monumenten. Het Cornelis Douwesterrein 2-3 in Amsterdam wordt Industrieterrein van Provinciaal Belang (IPB). Dat betekent dat het terrein voorlopig behouden blijft voor de maritieme maakindustrie. 

De Omgevingsverordening Noord–Holland 2022 (OV NH2022) bevat zogeheten werkingsgebieden, zoals het Landelijk Gebied, Provinciale Monumenten, Vaarwegen en het Industrieterrein van Provinciaal Belang. Werkingsgebieden geven aan waar in de provincie Noord-Holland welke regels gelden, welke activiteiten mogelijk zijn en onder welke voorwaarden. Dan is duidelijk wat in een bepaald gebied wel of niet mogelijk is. 

Door specifieke ontwikkelingen in een gebied, vanwege wensen uit de omgeving of gewijzigd beleid, kan het nodig zijn om de grenzen van een werkingsgebied of de inhoud van de bijlagen bij de Omgevingsverordening aan te passen. De provincie verwerkt deze aanpassingen 2 keer per jaar, in juli en februari. 

De provincie wil nu voor een aantal locaties de begrenzing wijzigen. Het gaat om in totaal 26 voorstellen tot wijziging. Ook bevat deze ronde 1 wijziging in de inhoud van een bijlage bij de Omgevingsverordening. De aanleiding om deze wijzigingen toe te passen zijn divers. Het kan gaan om een verzoek van bijvoorbeeld een gemeente of bedrijf. Ook kan er sprake zijn van een ontgrenzing naar aanleiding van een eerder gedane toezegging of een vastgesteld gemeentelijk omgevingsplan. Meer informatie is te vinden op www.noord-holland.nl/omgevingsverordening

De voorgestelde wijzigingen liggen van 17 september t/m 28 oktober in ontwerp ter inzage op de pagina Terinzageleggingen. Iedereen kan dan op het ontwerp reageren. De ontvangen reacties worden verwerkt en, waar van toepassing, meegenomen in het eindconcept. De wijzigingen worden naar verwachting in januari 2025 vastgesteld en zijn dan per 1 februari 2025 van kracht.

Wijziging uitgelicht:

Cornelis Douwesterrein 2-3 in Amsterdam (shipdock): Het Rijk heeft de provincie Noord-Holland verzocht om het Cornelis Douwesterrein 2-3 in Amsterdam aan te wijzen als Industrieterrein van Provinciaal Belang (IPB). Reden voor dit verzoek is de wens om de locatie voorlopig te behouden voor de maritieme maakindustrie. Rijk, provincie en de gemeente Amsterdam onderzoeken de komende 2 jaar de toekomstige invulling van het gebied. Zolang het terrein de status Industrieterrein van Provinciaal Belang heeft kunnen er geen andere ontwikkelingen (zoals woningbouw) plaatsvinden.