Waardering voor alle groene vrijwilligers

Veel inwoners van Noord-Holland zetten zich vrijwillig in voor de natuur. Tijdens de jaarlijkse Dialoogdag komen groene vrijwilligers bij elkaar om in gesprek te gaan en ervaringen te delen.

De provincie Noord-Holland ondersteunt groene vrijwilligers via het programma Betrekken bij Groen. Dit programma wordt uitgevoerd door IVN Natuureducatie en Stichting Landschap Noord-Holland namens de gezamenlijke natuurorganisaties.

Dialoogdag 1

Pop-up-vrijwilligers

De zaal zat vol met tellers, herstellers en vertellers. Mensen die zich inzetten voor de natuur door dieren te tellen, natuurgebieden te onderhouden of andere mensen dingen te leren over de natuur. Sommige mensen doen dit al jaren. Ook zijn er steeds vaker ‘pop-up-vrijwilligers’, mensen die zich aanmelden om 1 dag of 1 weekend te komen helpen. Aan de verschillende dialoogtafels ging het gesprek over soortenmanagementplannen, soortenonderzoek, recreatie en natuur en een meerjarenbeleidsplan. 

Dialoogdag 3

Rosan Kocken, gedeputeerde Klimaat, Natuur en Landschap, opende de dag. “Er zit enorm veel ambitie, betrokkenheid en bevlogenheid bij mensen die zich als vrijwilliger inzetten voor de natuur. Ik heb veel waardering voor de inzet van vrijwilligers, want het blijft ontzettend belangrijk om een breder besef te creëren van het belang van gezonde natuur.” 

Nieuwe website voor vrijwilligers

De (nieuwe) website www.vrijwilliggroen.nl is de plek waar vrijwilligers informatie over activiteiten, cursussen, materiaal en vacatures kunnen vinden. 

Dialoogdag 2