Veiliger op de fiets dankzij witte strepen

De provincie Noord-Holland is in de regio Kop van Noord-Holland begonnen met het aanbrengen van een witte streep aan de randen van de provinciale fietspaden. De zogenoemde kantmarkering wordt onder andere op de fietspaden langs de N248 (op de foto) en de N242 aangebracht. De werkzaamheden duren de hele week.

kantmerkering photoshop
Medewerkers van aannemer Vermeulen Groep brengen met een 100% elektrische machine kantmarkering aan op het fietspad langs een deel van de N248.

Verkeersveiligheid voor fietsers

De provincie brengt de markering aan op fietspaden om de verkeersveiligheid van fietsers te verbeteren. Zo wordt bijvoorbeeld de grens tussen het fietspad en de berm of de stoep duidelijker. Ook wordt het verloop van het fietspad beter zichtbaar. Daarnaast zorgt de kantmarkering ervoor dat fietsers het fietspad beter zien in het donker, tijdens slechte weersomstandigheden en in een bosrijke omgeving. Zelfs als een fietser naar een tegenligger kijkt. Samen zorgt dit ervoor dat fietsers minder snel van de weg raken, wat leidt tot minder verkeersongelukken met fietsers. De provincie Noord-Holland streeft naar 0 verkeersslachtoffers in 2050. Daarom worden de wegen verkeersveilig ingericht en continu onderhouden. 

Op zo’n 60 kilometer van de 384 kilometer aan provinciale fietspaden ligt al kantmarkeringen. De verwachting is dat eind 2025 de overige 324 kilometer aan fietspaden zijn voorzien van kantmarkering.