Presentatie resultaten evaluatie fusie Dijk en Waard

Het onderzoeksbureau Necker heeft de uitvoering van de evaluatie en verkenning fusie Dijk en Waard afgerond.

De resultaten worden dinsdagavond 15 oktober tijdens een openbare bijeenkomst van de raad door Necker gepresenteerd. Het is vervolgens aan de gemeente Dijk en Waard om hierover een besluit te nemen. 

Het onderzoek richtte zich op de kwaliteit van de dienstverlening van de gemeente Dijk en Waard. Wat zijn de ervaringen met en de gevolgen van de herindeling tot dan toe geweest? Staat de gemeente dichtbij de mensen? Is de betrokkenheid van de inwoners goed, houdt de gemeente rekening met dorpen en wijken en wat zijn de ervaringen en gevolgen van de herindeling voor de inwoners? Een belangrijk uitgangspunt was dat inwoners van Sint Pancras en Koedijk zowel bij het opstellen van de onderzoeksmethode, als bij het uitvoeren van de evaluatie betrokken waren. 

Presentatie resultaten evaluatie fusie Dijk en Waard

In maart heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een overeenkomst gesloten met onderzoeksbureau Necker. Zij zijn geselecteerd als onafhankelijk onderzoeksbureau voor deze evaluatie en verkenning en hebben dit onderzoek in de periode van maart tot en met september 2024 uitgevoerd. De onderzoeksresultaten worden door het onderzoeksbureau tijdens een openbare bijeenkomst 15 oktober om 20.00 uur in De Binding, Bosgroet 2 te Zuid-Scharwoude in een presentatie toegelicht. 

Inwoners, collegeleden en andere belangstellenden zijn welkom tijdens de presentatie. De presentatie wordt ook live uitgezonden via bestuur.dijkenwaard.nl. Het is vervolgens aan de gemeenteraad van Dijk en Waard om kennis te nemen van het onderzoeksrapport en eventueel over mogelijke aandachtspunten een besluit te nemen. De raad behandelt het onderzoeksrapport op 26 november en neemt naar verwachting een besluit op 10 december. 

De gemeente Dijk en Waard bestaat nu 2 jaar. Tijdens de Tweede Kamer behandeling van het wetsvoorstel Samenvoeging gemeenten Langedijk en Heerhugowaard is een motie aangenomen. De motie verzocht het ministerie van BZK om te evalueren en te verkennen of grenscorrectie van de dorpen Sint Pancras en Koedijk een duurzame oplossing is.